A Dunántúl ékszerdoboza

2017.11.05. 16:47

Egy 369 éves város: ünnepel Kőszeg

A város november 6-án ünnepli, hogy 1648-ban szabad királyi város lett, a megyében egyedüliként. Idén azonban nemcsak a napján, de már az azt megelőző hétvégén is programok sora várta az érdeklődőket.

Pusztai Krisztina

A Királyi Városnap előtti hétvégén be lehetett járni Kőszeg régi közigazgatási épületeit, de előtte még a királyi város borával koccintott Balikó András, Básthy Béla alpolgármester és Jagodics Attila Fotó: Unger Tamás

Egy nagyobb csoport gyülekezett a kőszegi városháza előtt szombaton délelőtt. A várakozók között voltak, akik messzebbről érkeztek, olyanok, akik valamelyik közeli településen élnek, és persze kőszegiek. Ingyenes tárlatvezetésen vettek részt. Az ünnephez közeledve a hétvégén be lehet járni a város régi közigazgatási épületeit. Elsőként a városházával lehetett közelebbről ismerkedni, a tárlatvezető Básthy Béla alpolgármester volt.

A Királyi Városnap előtti hétvégén be lehetett járni Kőszeg régi közigazgatási épületeit, de előtte még a királyi város borával koccintott Balikó András, Básthy Béla alpolgármester és Jagodics Attila Fotó: Unger Tamás

Mielőtt még elindult a történelmi időutazás, a hivatal előtt a Jagodics pincészet nedűjét, a királyi város borát kóstolhatták meg a résztvevők. – Feleségemmel és egy baráti házaspárral érkeztem, Sóskútról, Pest megyéből – mondta Pátrovics Zoltán.

- Mivel a feleségem tanító, így az őszi szünet szabad. Ilyenkor kiválasztunk egy várost, és útra kelünk. Először vagyunk itt. Épületszobrász vagyok, lenyűgözött az óváros és az utcák hangulata. Sok magyar települést bejártunk már az elmúlt években, de abban megegyeztünk, hogy Kőszeg nálunk benne van a top háromban – hangsúlyozta. A Hősök tornya és a Tábornokház céhes és kézműves kincseit is láthatta a közönség a hétvégén, megnézhették a Jurisics-várban a várkiállítást, valamint a Kőszeg kiemelt értékei című tárlatot.

Ma, napra pontosan az évfordulón, tisztelegnek Kőszeg város már elhunyt díszpolgárai előtt, könyvbemutató és ünnepi előadások lesznek, ünnepi képviselő-testületi ülést tartanak, kitüntetéseket adnak át, és felavatják Kodály Zoltán emléktábláját a Jurisics-vár belső udvarán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!