Kőszeg

2015.05.12. 08:09

Csak 14-en élték túl - A kőszegi zsidóság elhurcolására emlékeztek

Kőszeg - A Kőszegi Európa Ház Egyesület hétfőn este emlékezett meg a kőszegi zsidóság elhurcolásáról.

Némethy Mária

1944. május 11-én a kőszegi zsidóságot a báró Schey Fülöp (ma Zrínyi) utca 8. számú házban kialakított gettóba zárták, ahol a környező települések zsidó lakosaival együtt 103 embert zsúfoltak össze. Egy hónap múlva a szombathelyi megyei gyűjtőhelyre, majd július 4-én Auschwitzba deportálták őket. Mindössze 14-en élték túl a borzalmakat és jöttek vissza.

Az idei megemlékezésnek különös aktualitást adott a zsinagóga egyik előépületének falán 1988-ban elhelyezett, ám 2010-ben eltűnt emléktábla, amely a III/4. munkaszolgálatos század egykori tagjainak emlékét őrizte. Ezt az emléktáblát pótolta most az Európa Ház Egyesület.

Így az idei megemlékezés a zsinagógánál kezdődött Kőszegen, ahol először dr. Küttel István állatorvos mondott emlékbeszédet, majd dokumentumokat olvastak fel.  Köztük volt a 92 esztendős, Amerikában élő Bass István levele (ő dr. Bass Rezső fia), az utolsó kőszegi rabbi USA-ban híres szemész professzorrá lett fiának, dr. Linksz Arthúrnak 1959-ben kőszegi látogatásának leírása, aztán egy 1945. április 19-ei cikk is, amelyben dr. Szovják Hugó kért segítséget a deportálásból visszatértek istápolásához.

Az ugyancsak elhurcolt Bass Rezső állatorvos utolsó szabadon választott lakhelyénél, az Árpád tér 13. szám alatti ház előtti botlatókőnél folytatódott a megemlékezés, ahol a résztvevők végül gyertyákat, kavicsokat helyeztek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!