Kőszeg

2014.02.12. 14:45

Fúvósfarsang újra és megújul a Concordia-bál is

A város két nagy múltú, Kőszegnek rangot adó művészeti együttese, a fúvószenekar és a Concordia-Barátság Énekegyesület is készül a szokásos farsangi báljára. Mindkét együttest a kiváló fiatal zenész, Szilágyi Miklós irányítja.

Némethy Mária

Kőszeg Város Fúvószenekarának jelmezes farsangi báljai rendkívül sikeresek.

– A rendes éves közgyűlésünkön, január 26-án bejelentettük: minden jegy elkelt. Ez azt jelenti, hogy a katasztrófavédelem által engedélyezett 480 fővel bálozunk az idén is. Jó hír ez számunkra, mert a bál a zenekar legfőbb bevételi forrása. A közgyűlésünkön már szóba hoztam, hogy el kell kezdenünk felkészülni 2016-ra, a zenekar fennállásának 150 éves jubileumára, anyagi tartalékokat kell képezni arra a nagy ünnepségre. Meg akarjuk íratni Söptei Imre levéltárossal a zenekar hiteles történetét – mondta el Bakos György, a fúvószenekar elnöke.

Akik már voltak fúvósfarsangon tudják, mekkora show ez. Volt már itt az öregek „kankánja”, Sárvárról Hupikéktörpikék csapata, elhangzott Szilágyi Miklós kedvence, a Village People Y.M.C.A-je, persze nem akárhogyan. Itt mindenki kötelezően jelmezbe öltözik, s mivel nem batyusbálról van szó, belépéskor szigorúan elkobozzák a vendégek magukkal vitt elemózsiáját.

A most szombati bálról annyit sikerült megtudnunk: a Kőszeg–Szombathely közti vasútindulóval kezdenek a fúvósok, ezt Szilágyi Miklós hangszerelte egy több mint 100 éve zongorára írt kotta alapján. Nagyon értékes fődíjak lesznek a tombolán, a zenekar ismét négy számmal készül. A fiatalok például zenei és táncművészeti egyveleggel, aminek előadásakor garantált a nevetés.

A Concordia Barátság Énekegyesületé mindig a farsang utolsó bálja Kőszegen. Január 28-án tartották a közgyűlésüket, ahol a tagság megerősítette tisztségében Szilágyi Imre elnököt és Szilágyi Miklós karnagyot, akik nem rokonai egymásnak.

– Dr. Schrott Géza halála eléggé megviselt bennünket, de az élet megy tovább. 31 éve énekelek kórusban, s bizony nagy változás volt a fiatal karnaggyal együtt dolgozni. Nem tűr semmi lazaságot, felkészületlenséget. A karácsonyi koncertünkön a Jézus Szíve templom tele volt hallgatókkal. 80 százalékban megújult repertoárt adtunk elő nagy sikerrel. Magabiztos a tudása, erőt ad nekünk, eloszlatja a kishitűséget – hallottuk Szilágyi Imrétől.Azt is hallottuk, hogy a március 1-jei Concordia-bál visszatér az idén régi helyére, a Jurisics-várba, ugyanakkor megújulás jellemzi. A kórustagok újra bekopognak majd támogatásért a kőszegiek ajtaján, úgy ahogy elődeik tették.

Az 1859-ben alapított Concordia és az 1962-ban alakult Barátság kórusok 1985-ben egyesültek. A város kóruséneklést szerető polgárainak összefogását, a 150 éves múltra visszatekintő kőszegi kórushagyományok ápolását tűzték ki legfőbb céljukként.

Címkék#Kőszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!