Kőszeg

2014.06.04. 16:50

Igazgatóváltás előtt a Jurisich Miklós Gimnázium

Kőszeg - Múlt csütörtökön, a képviselők májusi ülésén robbant a hír: Horváthné Kutasi Mária, a Jurisich Miklós Gimnázium kiváló igazgatónője nem pályázik az igazgatói posztra. A katedráról akar nyugdíjba menni.

Némethy Mária

- 15 éve vagyok igazgató, előtte 9 évig igazgatóhelyettes voltam ugyancsak itt, s úgy döntöttem, hogy tanárként, a katedráról szeretném befejezni a pályafutásomat, mert mindig is tanítani szerettem. Még három évem van hátra, aztán nyugdíjba megyek.

Horváthné Kutasi Mária tömören, röviden így indokolja elhatározását, majd hozzáfűzi még:

- Én eddig örömmel csináltam a munkámat, s azt is tudom, hogy a gimnázium jó kezekben lesz a posztra egyedül pályázó Keszei Balázs igazgatása alatt. Az is elhatározásra bírt, hogy generációs váltás előtt áll az iskola, mert annak idején többen kezdtük el itt a tanári pályánkat. Néhány éven belül mind nyugdíjba megyünk, öten készülünk elmenni. Úgy gondolom, az utánunk jövő új kollégákat már az új igazgató válassza ki, hiszen ő fog dolgozni velük éveken át.

Horváthné Kutasi Mária a nevelőtestület bizalmát élvezve több olyan nevelési-oktatási projektet valósított meg a kőszegi középiskola élén, amely biztossá tette a Jurisich gimnázium helyzetét a megyében. Az intézmény beiskolázása stabil, többségében jó képességű diákokkal dolgozhatnak, a tanulmányi versenyeken országos sikereket érnek el, a kompetenciamérések alkalmával a második-harmadik legjobb helyet foglalják el Vas megye gimnáziumai között.

Horváthné Kutasi Mária igazgatása idején az első vállalásuk a magyar-angol két tanítási nyelvű tagozat felépítése volt. Ma már matematikát, fizikát, kémiát, földrajzot, célnyelvi civilizációt tanulhatnak a diákok angol nyelven a kőszegi gimnáziumban. A tagozaton érettségizők a tíz év alatt néhány tanuló kivételével , mindannyian felsőfokú nyelvvizsga bizonyítvánnyal egyenértékű érettségi bizonyítványt kaptak. Köszönhető ez a jól felkészült tanári karnak és természetesen a tanulók kiválasztásának.

Horváthné Kutasi Mária igazgatóságához kötődik az is, hogy 13 évvel ezelőtt a megyében egyedüliként pályázaton nyerték el a részvételt az Arany János Tehetséggondozó Programban. Ezzel nagyon sokat tesznek azóta is az egyébként hátránnyal induló diákokért.

Mi a véleménye az igazgatónő lemondásáról Huber László polgármesternek?

- Bevallom meglepődtem, amikor Marika közölte velem az elhatározását. Sajnálom, hogy távozik az intézmény éléről, mert nagyon korrekt igazgató, jó munkakapcsolat volt köztünk, mindig száz százalékig megbízhattunk az ítéletében, a szavában. Ugyanakkor én azt gondolom másokkal együtt, hogy Keszei Balázs igazgatóhelyettes méltó utódja lesz a Jurusich Miklós Gimnázium élén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!