Kőszegdoroszló

2015.06.14. 09:54

Hódított a bor a kőszegdoroszlói Pogányokban - Jöttek busszal, autóval, kerékpáron is a pincék nedűit végigkóstoló turisták

Kőszegdoroszló - "Az idén négy helyi, négy kőszegi vendégborászat és a környék legjobb tepertőkrémes kenyere vár itallal és étellel a napsütötte Pogány-hegyen". Így szólt az invitálás szombatra a Pogányokban megtartott bortúrára.

Némethy Mária

A gatyarohasztó kánikulában vajon csáberő-e a borivás? Jönnek-e a turisták, amikor a média azt ismételgeti folyton, ilyen melegben kávétól, szeszes italtól tartózkodjunk? Ez motoszkált a fejemben, és nem sok sikert jósoltam a nyitott pincék bejárásának, amikor bekanyarodtam a vicces bábnál a Pogányokhoz.

Ez a bábu "hívta" a turistákat a főútról a pincék felé. Fotó: Némethy Mária

Meglepődtem. Csoportok ingyenes buszjárattal érkeztek Kőszegről, Cákról, fiatalok, idősebbek jöttek autókkal, de még kerékpározó párt is láttam érkezni.

Folyamatosan érkeztek a vendégek, akik térképet is kaptak a kezükbe, hogy a kirándulás során minden pincéhez eljussanak. Fotó: Némethy Mária

- Én már harmadik alkalommal látogatok ide a pincékhez, tavaly busszal jöttünk, aztán taxival mentünk haza - hallom a séi Szép Pétertől, aki éppen cserszegi fűszerest kóstolt a Láng Pince boraiból, és negyedmagával érkezett a szombati bortúrára. Miért jön? Jók a borok, a társaság, ez egy kitűnő hely és időtöltés - indokolja.

Szép Péter már harmadszor jött el. Fotó: Némethy Mária

- Egyre profibb a szervezés. Van kóstolójegy, ami 1,6 liter bor fogyasztására jogosít, tehát a nyolc pincénél két-két deci bormintát lehet megkóstolni - magyarázza Molnár Krisztián, aki a szervezők egyenpólójában a Láng Pincészet borait kínálja egy standon a "Bor hiszekegy" tábla mögött Juhász Szabolccsal. Ő tavaly Budapestről jött ide, és nevetve mondja: itt ragadt.

- Hetedik alkalommal rendezzük meg mi, borászok a nyitott pince napot a Pogányokban. Voltunk többen is, de tavaly egy NAV-os ellenőrzés után csak hivatalos borászok kínálhatják boraikat, az őstermelői kis pincék tehát ebből kizáródtak - hallom Kampits Lászlótól, az egyik borásztól, aki az itteni borturizmus folyamatos fejlődéséről beszél.

- Érdekli az embereket a bor készítése, sokfélét kérdeznek, szeretik a pincék hangulatát - hallom tőle, és azt is: évről évre mindig 100 vendéggel több érkezett a pincék bejárására. Tavaly 600 érdeklődő volt, tehát most elvileg 700-nak kellene lennie.

Kampits László borász az egyre profibb szervezésről beszélt. Fotó: Némethy Mária

Kampits László óvatos, azt mondja, nem hiszi, hogy most ennyien lesznek, talán az eredeti, de a rossz időjárás miatt elmaradt pünkösdi pincejárás hozott volna ennyi látogatót. (Jól érezte, telefonon jelezte: 300 vendég járt a pincékben.) Nem baj. Lesz jövőre is majd pünkösdvasárnap nyitott pince nap, hiszen az invitálás minden szava igaz: "Járja be a Pogány-hegy völgyét, élvezze a szép időt és a helyi gazdák vendégszeretetét ebben a közeli természeti csodában! Csodálja meg az alsó úton a présházakkal ölelt utat, ahol leülhet a fűbe egy pohár borral. Gyönyörködjön a felső úti panorámaúton egyre szélesebbre nyíló tájban!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!