Vas megye döntött

2019.10.13. 07:00

Helyi önkormányzati választások 2019

2019. október 13-án választott Vas megye, tudósításunkat folyamatosan frissítettük a napközbeni aktuális hírekkel, szinte percről-percre. Íme

vaol.hu

Rakos Dezsőné a v. bizottság elnöke és Budai Gergő lezárja az urnát

Fotó: Szendi Péter

 

23:52

Vépen 18.30-ig 1318-an mentek el szavazni, ez a választók 48,23 százalékát jelenti. A város régi-új polgármestere Kovács Péter.

– A kampányom az igazságra épült és meggyőző volt. Az eddig elért eredményeimet elfogadta a város, és felhatalmazott arra, hogy tovább végezzem a munkát – nyilatkozta a városvezető. Este a képviselőjelöltekkel együtt várta a további eredményeket.

Kőszegen 18.30-ig 4935-en járultak az urnákhoz, a választók 52,21 százaléka. Básthy Béla (Fidesz-KDNP) lett Kőszeg polgármestere a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékának összesítése után. A kőszegiek három polgármesterjelölt közül választhattak: Básthy Béla 2315 szavazatot kapott, Rába Kálmánra 1399-en, dr. Tóthné Dolgos Zsanettre 1269-en voksoltak.

– Az ötven százalék feletti részvétel azt jelenti, hogy a kőszegiek érezték ennek a választásnak a jelentőségét. Jelzi azt is, hogy a városvezetéssel megbízott személy és csapat erős legitimációt kapott, hiszen magas részvétel mellett értük el az eredményt. Összességében a lakosok mérlegelték azt az üzenetet, amit megfogalmaztunk, hogy a lakossággal és a kormánnyal együttműködve szeretnénk építeni a várost. Erre kaptunk megbízást – fogalmazott Básthy Béla. Hozzátette azt is: nagyon sok segítséget kaptak. Hálás a képviselőjelölteknek, a munka nagy részét házról házra járva ők végezték. Mint mondta, a kampányba fektetett energia megalapozza a bizalmat, a választókkal való kapcsolatukat. Nagy segítséget kaptak országgyűlési képviselőjüktől, Ágh Pétertől is, aki komolyan kiállt mellettük. Básthy Béla azt is megemlítette: sokan vannak, akik nem rájuk szavaztak – az ő döntésük mögött is vannak feladataik. – Célom az, hogy az ő motivációikat is figyelembe véve vezessem a várost és a képviselő-testületet.

23.51

Bár hivatalos adatok nem látszanak, információink szerint Horváth Zoltán lett Csepreg polgármestere: 877-en szavaztak rá, míg Vlasich Krisztián 623 szavazatot kapott.

23.49

Koczka Tibor szeretett volna gratulálni dr. Nemény Andrásnak, de egyelőre nem sikerült elérnie a frissen megválasztott polgármestert. Koczka Tibor független polgármester-jelöltként 1206 szavazatot (3,54 %) szerzett, miközben a nyertes polgármester 399 szavazattal tudott nyerni. Mint elmondta, az eredményekből látható, hogy a választópolgárok a két erősebb csoportosulás mellé álltak, amin nem is lepődött meg, miután azt hallotta, többen azzal kampányolnak, hogy a rá leadott szavazatok elvesznek. – A Fidesz-KDNP vezetőinek végig kell gondolniuk az elmúlt időszak politikai munkáját. Gondolhatunk az elmúlt két évre, egy évre, de akár az elmúlt hónapokra, hetekre is, hiszen augusztus 6-án jelentettem be, hogy elindulok polgármester-jelöltként és a polgári-jobboldali szavazókat kívánom megszólítani. Akkor nem keresett meg senki, ahogyan hat nappal ezelőtt bejelentettem azt is, hogy nem lépek vissza, másrészt megkértem dr. Balázsy Pétert, hogy lépjen vissza a javamra, mivel a polgári jobboldal így tud nyerni, nem tette meg. Hende Csaba és a Fidesz is azt sugalmazta, hogy vissza fogok lépni dr. Nemény András javára, ez egyrészt hazugság volt, másrészt rossz stratégia, nyilván meglesznek a felelősök is – fogalmazott Koczka Tibor.

Koczka Tibor, a Pro Savaria jelöltjeként a Szombathely 01-es számú egyéni választókerületében is indult, itt a 2680 szavazópolgárnak 64,25 százaléka: 1722 fő járult az urnákhoz, közülük 391-en, a szavazók 13,46 százaléka szavazott Koczka Tiborra, 33,71 százalékuk György István Pétert (Éljen Szombathely), míg 52,88 százalékuk Horváth Gábort (FIDESZ-KDNP) támogatta. – Nagyon szomorú vagyok az eredmény miatt, hiszen úgy érzem az elmúlt öt évben dolgoztam annyit, hogy megérdemeljem a folytatást, de természetesen tiszteletben tartom a választók döntését és gratulálok a győztesnek – mondta Koczka Tibor.

23:39

Nemény András Szombathely új polgármestere is nyilatkozott lapunknak. Azt mondta, nagyon örül a sikernek, főleg hogy a közgyűlésben is többséget tudtak szerezni. Úgy fogalmazott: „megérte a sok munka, a rengeteg befektetett energia”. Elárulta, a jövőben úgy szeretné vezetni a várost, hogy a döntésekből senki ne maradjon ki, mielőbb szeretne leülni a Fidesz frakcióvezetőjével tárgyalni a jövőbeni kérdésekről.

23:37

A polgármestert és a képviselőket is újraválasztották

Szabó József (MSZP) egyedüli indulóként 86 százalékos felhatalmazást kapott a következő ötéves ciklusra is.

- A magas támogatottsági arány nagy boldogság és nagy felelősség is – hangsúlyozta a polgármester. A képviselői helyekért 12-en indultak, a korábbi hat képviselőből öten elindultak újra és őket meg is választották, így az egyetlen új képviselői tag Horváth Péter, aki Horváth Csabát váltotta.

Répcelakon a névjegyzékben szereplő 2210 választópolgárból 1092-en (49,41 %) mentek el szavazni, ami több mint egy százalékponttal meghaladja az országos átlagot.

23:21

Balázsy Péter köszöni a támogatóinak, gratulál a győztesnek

A Fidesz jelöltje lapunknak azt mondta: „Ez itt és most ennyire volt elég.” Hozzátette: gratulál a győztesnek. Ezen kívül köszönetét fejezte ki támogatóinak.

23:13

Jönnek az adatok a nyolcas számú választókerületből is. Itt sokáig 20 százalékon állt a feldolgozottság, most hirtelen érkeztek az adatok. 80 százaléknál dr Takátsné dr Tenki Mária vezet 49 százalékkal.

23:02

Dr. Nemény András lett Szombathely polgármestere a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékának összesítése után (az eredmény nem végleges).

A jelöltek sorrendje:

1. Dr. Nemény András (Éljen Szombathely! Egyesület-MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-MKKP-SZOLIDARITÁS-MINDENKI MAGYARORSZÁGA) – 48,82 százalék (16 762 szavazat)

2. Dr. Balázsy Péter (FIDESZ-KDNP) – 47,66 százalék (16 363 szavazat)

3. Koczka Tibor (Független) – 3,51 százalék (1206 szavazat) – írja az MTI.

22.46

Valószínűleg már nem fordul az állás, továbbra is vezet Nemény

98.55 százalékos feldolgozottságnál Nemény András 16.450 szavazattal, 48.9 százalékkal vezet, Balázsy Péter 15.982 szavazattal 47.5 százalékkal továbbra is a második helyen áll. Ezzel úgy néz ki eldőlt a megyeszékhelyen a polgármester személye.

22.19

Szombathelyen a 10. választókerületben megfordult az állás, 80 százalékos feldolgozottságnál Sátory Károly vezet, Nagy Donát jelenleg 43 százalékon áll.

Már 50 százalékos a feldolgozottság a 14. választókerületben is, jelenleg Tóth Kálmán vezet 57,1 százalékkal.

22.03

Néhány körzetben már a képviselők személye is biztosnak látszik. Összeszedtük azokat a helyeket, ahol 30 százalék felett van már a feldolgozottság.

Az egyes választókerületben 40 százalékos feldolgozottságnál Horváth Gábor vezet 54,3 százalékkal, mögötte György István Péter 32 százalékon áll.

A kettes körzetben Bokányi Adrienn vezet 52.83 százalékkal Illés Károly 42 Százalékon áll.

100 százalékos feldolgozottságnál Horváth Attila nyerte a hármas számú választókerületet.

A négyes számú kerületben Horváth Soma 69,7 százalékkal vezet Janzsó Zoltánnal szemben, ő 29,4 százalékon áll.

Az ötös választókerületben Czeglédy Csaba 48,6 százalékkal vezet, ott Melega Miklós 41 százalékon áll 60 százalékos feldolgozottságnál.

A hatos kerületben Kopcsándi József vezet 80 százalékos feldolgozottságnál 49,4 százalékkal, mögötte Lendvai Ferenc 45 százalékkal áll.

A hetes körzetben Putz Attila hetven szavazattal nyert.

A kilences körzetben Kelemen Krisztián vezet hatvan százalékos feldolgozottságnál, mögötte Polgár Lívia 35 százalékon áll.

A tízes körzetben továbbra is szoros a verseny, csak néhány szavazat különbséggel vezet Nagy Donát Sátory Károly előtt.

A tizenkettes körzetben Ágh Ernő nyert.

A tizenhármas körzetben Németh Ákos vezet Horváth Csabával szemben. Nyolcvan százalékos feldolgozottságnál 996-859 arányban vezet.

21.42

Ismét Fehér László (CSÖCE-ECVE) lett Celldömölk polgármestere a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékának összesítése után (az eredmény nem végleges).

A jelöltek sorrendje:

1. Fehér László (CSÖCE-ECVE) – 63,10 százalék (2909 szavazat)

2. Sebestyén Krisztián (OK!) – 36,90 százalék (1701 szavazat)

21.38

A városban leadott valamennyi szavazat összesítése alapján Szentgotthárd város polgármestere a következő ciklusban is Huszár Gábor lesz. A Fidesz-KDNP jelöltje 2038 érvényes szavazatot kapott, szemben a Közösen Szentgotthárdért Egyesület jelöltjének, Bartakovics Andreának 1418 szavazatával. Huszár a 13 szavazókör mindegyikében az élen végzett.

- Bár azt most még nem tudom, hogy a képviselő-testületben milyen arányban lesznek jelen a Fidesz KDNP jelöltjei, a csapatom nevében nagyon szépen köszönöm a támogatást – mondta az újonnan megválasztott polgármester.

21.35

Tovább éleződik a verseny a megyeszékhelyen

Szombathelyen Nemény András Éljen Szombathely! Egyesület jelöltje vezet 48.38 százalékos feldolgozottságnál. Ő a voksok 49,70 százalékát kapta, Balázsy Péter a Fidesz jelöltje 46,93, míg Koczka Tibor 3.37 százalékon áll.

21.20

Őr Zoltán a polgármester

Őr Zoltán marad a településvezető az Őrség szívében a következő öt esztendőben is – erről döntött a település. A polgármester egyedüli független, főállású jelöltként indult a posztért: 430 szavazatot kapott (a 965 szavazásra jogosult közül 552 adta le voksát a szavazókörben).

– Nagyon köszönöm az óriási támogatást. Ez egy nagyon meggyőző eredmény és az építő munka folytatásához óriási felhatalmazást jelent, ami nyilván nagyon nagy erőket fog mozgósítani részemről és a támogatóim részéről is Őriszentpéter további épülése érdekében – fogalmazott Őr Zoltán, aki negyedik ciklusát kezdi meg a településen.

21.18

Ismét Kondora István (FIDESZ-KDNP) Sárvár polgármestere a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékának összesítése után (az eredmény nem végleges).

A jelöltek sorrendje:

1. Kondora István (FIDESZ-KDNP) – 67,54 százalék (3830 szavazat)

2. Németh Zsolt (Híd a Jövőnkért Egyesület) – 32,46 százalék (1841 szavazat)

21.15

Marad posztján a körmendi vezető:

Folytathatja az elkezdett munkát a következő öt évben is Bebes István polgármester. Nem sokkal 9 óra után értük el telefonon a városvezetőt, amikor is köszönetet mondott az összes körmendi lakosnak azért, hogy nagy arányban járultak az urnák elé. Külön köszönetet mondott azoknak, akik rá voksoltak és elmondta: számíthatnak rá a jövőben is a körmendiek: „ugyanazzal a lendülettel fogom folytatni a megkezdett munkát, mint eddig.”

21.14

Szombathelyen fej-fej mellett a jelöltek

34.69 százalékos feldolgozottságnál Nemény András a voksok 49,91, Balázsy Péter 46,70 míg Koczka Tibor 3,39 százalékát szerezte meg.

20.53

23,91 százalékos feldolgozottságnál Szombathelyen megfordult az állás, jelenleg Nemény András Éljen Szombathely! Egyesület jelöltje vezet 50,16 százalékkal Balázsy Péter a Fidesz-KDMP jelöltje 46,54 százalékon áll, míg Koczka Tibor 3.29 százalékkal harmadik.

20.18

Megérkeztek az első eredmények, 1.45 százalékos feldolgozottsági szint mellett Szombathelyen Balázsy Péter a Fidesz jelöltje vezet 61.01 százalékkal, Nemény András Éljen Szombathely! Egyesület jelöltje a voksok 35.81, míg Koczka Tibor 3.18 százalékát kapta.

19.50

Este hét órakor az ország szavazóköreinek nagy többségében befejeződött a szavazás, a Baranya megyei Alsószentmártonban azonban még legalább két órán át szavaznak – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap kora esti sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, nem tudják, mi a csúszás oka.

Hozzátette: az, hogy az alsószentmártoni voksolás nem fejeződött be este 7 órakor, nem jelenti azt, hogy a többi településről, fővárosi kerületekből ne tehetnék közzé az eredményeket.

Az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint Alsószentmártonban 823-an szerepelnek a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának névjegyzékében, és 570-en a roma nemzetiség választói névjegyzékében. A 18.30-as adatok szerint a településen 550-en jelentek meg szavazni, ami a választásra jogosultak 66,83 százaléka. – írja az MTI.

19.30

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap 18.30 óráig a szavazásra jogosultak 47,2 százaléka járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Vas megyében a szavazásra jogosultak 53,82 százaléka voksolt, ami 112 351 szavazót jelent.

A végleges, nem hivatalos részvételi adatok az éjszakai órákban lesznek elérhetők az NVI honlapján.

19.10

Csepregen 17 órakor 49,93 százalékos volt a szavazási arány. Vlasich Krisztián polgármester 18 óra után úgy nyilatkozott:

- Az elmúlt öt év eredményei állítanak mércét a mai választásokon, ezért bizakodóak vagyunk.

A nap során történt: a Csepregi Helyi Választási Bizottság helyt adott Szarka Anikó egyéni listás képviselőjelölt által ma beterjesztett kifogásnak. A bizottság megállapította, hogy Dr. Dénes József Attila egyéni listás képviselőjelölt megsértette a választási eljárásról szóló törvényt azzal, hogy a szavazás napján a kitöltött szavazólapjait lefotózta és a képeket a Facebookon a nagy nyilvánosság elé tárta. A Helyi Választási Bizottság dr. Dénes József Attilát a további jogsértéstől eltiltotta. A határozat ellen fellebbezést lehet benyújtani a Területi Választási Bizottsághoz.

18.43

Fél órával urnazárás előtt Körmenden 55,55 százalékos részvételi adatokról számolt be a helyi választási iroda.

18.30

70 százalék feletti részvételt számoltak 17 óráig harminc Vas megyei szavazókörben, ezek:

Borgáta, Bozsok, Csipkerek, Daraboshegy, Dozmat, Döröske, Felsőjánosfa, Halastó, Hegyhátszentmárton, Kemeneskápolna, Kerkáskápolna, Magyarnádalja, Magyarszombatfa, Nagygeresd, Nagymizdó, Nagytilaj, Nemescsó, Nemeskocs, Nemesrempehollós, Őrimagyarósd, Pácsony, Petőmihályfa, Pinkamindszent, Répceszentgyörgy, Sárvár 5-ös szavazókör, Sorkifalud 2-es szavazókör, Szaknyér, Tompaládony, Vásárosmiske, Zsennye.

17:56

Veleméren csak hatan nem szavaztak – És négy vasi szavazókörben 80 százalék feletti a részvétel

Országosan 42,69 százalékos volt a választási részvétel 17 óráig, Vas megyében pedig 48,66 százalék. Ez országosan 3.426.129 szavazót, Vas megyében 101.567 választót jelent.

A legmagasabb részvételt Velemér tudhatja magáénak: a 71 választópolgár 91,55 százaléka voksolt 17 óráig, hatan nem mentek csak el.

Négy szavazókörben 80 százalék feletti a részvétel: Iklanberényben 85,25 százalékos, Nemesládonyban 85,22 százalékos, Szalafőn 84,88 százalékos, Csempeszkopácson pedig 80,43 százalékos.

17:19

Két órával a 19 órás urnazárás előtt Körmenden 51,68 %-os volt a részvételi arány: 4803-an jelentek meg a választásra jogosultak közül az urnák előtt. Ez azt jelenti, hogy alacsonyabb a részvétel, mint a legutóbbi országgyűlési választások idején volt 2018-ban, de jóval magasabb, mint a májusi EP és az öt évvel ezelőtti önkormányzati voksoláson.

16:43

Az első választók ajándékot kaptak

Univerzális telefontartót, pontosabban egy nemzeti színű mobiltelefonok hátoldalára ragasztható kitámasztót kapnak a Nemzeti Választási Irodától azok az első választók, akik 2001. május 27 és 2001. október 13. között születtek.

A májusi európai parlamenti választás óta hazánkban 38 ezren váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá.

A piros-fehér-zöld színű, választás 2019-feliratú hajlítható mobiltelefon-kitámasztókat a szavazóhelyiségben vehetik át a fiatalok a szavazatszámláló bizottságoktól.

Körmenden Urbán Bianka, bár februárban már betöltötte a 18-at most volt először szavazni, családtagjaival érkezett a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban kialakított 1-es számú szavazóhelyiségben.

“Nemcsak állampolgári kötelességem a szavazás, hanem egy lehetőség arra, hogy a jövőmről döntsek.”

Takács Vivien édesapját korábban rendszeresen elkísérte a választásokra, előzetesen felmérte, hogy is zajlik egy ilyen esemény, de ettől függetlenül most nagyon izgult. Mint mondta: most már nincs az az érzés benne, hogy ő nem tett semmit azért, hogy az lehessen, amit ő szeretne.

A lányok, mint egy komoly vizsga után, minketten megkönnyebbülten léptek ki a szavazófülkéből.

Takács Vivien, Urbán Bianka Fotó: Szendi Péter

16:41

Ketten is ugyanolyan névvel indulnak az önkormányzati választásokon Nicken

16.30

Három fellebbezést és egy médiakifogást tárgyalt a Területi Választási Bizottság

Csendesen zajlik a választás, nem érkeztek olyan észrevételek, hogy komolyabb problémák lennének – nyilatkozta lapunknak 16 órakor Dr. Stankovits György, a Területi Választási Iroda vezetője. A Területi Választási Bizottság (TVB) 14 órai üléséről elmondta: három fellebbezést és egy médiakifogást tárgyaltak.

Jánosházán a szavazólapról töröltek egy jelöltet, azt megfellebbezték, majd a TVB-hez került az ügy, ahol a fellebbezést elutasították.

Szentgotthárdon kértek média-jogorvoslatot, de a TVB megállapította, hogy az elkésett, a háromnapos beadási határidőn túl, a hatodik napon adták be.

Csöngén fellebbezést nyújtottak be a helyi választási bizottság ellen, a helyi választási iroda működését kifogásolták, de formai okokból el kellett utasítani.

Sárváron egy helyi hirdetési újsággal kapcsolatban merült fel kifogás, hogy a lap megsértette az esélyegyenlőség elvét. A TVB megváltoztatta a helyi választási bizottság döntését, és elutasította a kifogást, mondván, hogy nincs olyan bizonyíték, ami megfelelően alátámasztotta volna a sérelem ténylegességét.

16.25

Még ma is igényeltek okmányokat Őriszentpéteren

Tegnap és ma is volt forgalom a helyi kormányablakban: tegnap hét ügyfél kereste fel a munkatársaikat: ketten személyigazolványt igényeltek, mivel lejárt az okmányuk érvényessége, ketten pedig átvettek igazolványt; három esetben pedig elegendő volt tájékoztatást kérni arról, hogy a személyigazolványon kívül milyen más érvényes okmánnyal lehet voksot leadni. Ma, a választás napján egy ember járt az irodájukban: neki ideiglenes személyit készítettek – tudtuk meg Gombásné Nardai Ibolyától, a Vas Megyei Kormányhivatal Körmendi Járási Hivatalának vezetőjétől. 19 óráig lehet felkeresni egyébként az őriszentpéteri kormányablakot: akinek lejárt az okmánya, újra cserélheti – érvényes okmánnyal lehet csak voksolni.

Őriszentpéteren egyébként 965 a választópolgárok létszáma, közülük reggel 6 és 15 óra között 413-an (46.94 százalék) tették le voksukat a szavazókörben.

16.15

Épp a fele, épp a negyede – Kerek részvételi arányok Vasban

Két vasi településen éppen 50 százalékos, másik két szavazókörben 25 százalékos a választási részvétel – látszik a Nemzeti Választási Iroda számai között.

Tormásligeten a 266 szavazóból 133-an voksoltak 15 óráig, míg Kemenesszentmártonban a 178 voksolóból 89 jelent meg – vagyis mindkét faluban éppen 50 százalékos választási részvételt számoltak. Acsádon és Csákánydoroszló 2-es szavazókörében fele ennyire aktívak a helyiek: Acsádon az 548 választásra jogosultból 137-en mentek el szavazni, ez 25 százalékos részvétel. Csákánydoroszló 2-es szavazóköréhez 732-en tartoznak, ott 183-an szavaztak 15 óráig, ez szintén kereken 25 százalékos részvétel.

16.12

Rátót még mindig a legpasszívabb

Egyetlen Vas megyei szavazókörben van már csak 20 százalék alatti választási részvétel: Rátóton volt a legkevesebb szavazó, 28. A 195 választópolgárnak mindössze 14,36 százaléka adta le voksát 15 óráig. Még 167 rátótit várnak az urnához 19 óráig.

16.05

A legaktívabb falvak: négy vasi településen 70 százalék feletti a részvétel

Nemesládonyban voltak a legtöbben szavazni 15 óráig, legalábbis a helyi választók arányában. A 86 szavazó a 115 választásra jogosult 74,78 százaléka – ez a legmagasabb vasi részvételi arány 15 órakor.

Három másik vasi településen is 70 százalék feletti már a részvétel:

Veleméren 53-an voltak, 18 helyit még várnak az urnához, itt 74,65 százalék a részvétel.

Döröskén 72,53 százalékos a választási részvétel, ugyanis a 91 választópolgár közül 66-an leadták már voksukat.

Iklanberény 61 választópolgárából 43 szavazott már, ezzel 70,49 százalék a választási részvételi arány.

15.50

Több mint 38 százalékos a vasi részvétel – A 15 órai jelentés szerint

Vas megyében 13.792 választóval több szavazott már 15 óráig, mint öt éve ugyanakkor – látszik a NVI számai között.

Országosan 34,69 százalékos volt a választási részvétel 15 órakor, vagyis 2.784.346 választó szavazott. Öt éve ugyanekkor 30,11 százalékos volt az országos részvétel.

Vas megye idei számai az országosnál és a 2014-es vasinál is magasabbak.

A megye 366 szavazókörében összesen 79.721-en leadták már voksukat 15 óráig, ez 38,19 százalékos részvétel. A legutóbbi helyhatósági választáson 30,92 százalékos volt a vasi részvételi arány, akkor 65.929 Vas megyei választópolgár voksolt a 15 órai összegzésig.

15.25

Várják még rendkívüli nyitvatartási idővel az ügyfeleket a körmendi kormányablakban is. Egészen 19 óráig intézhetik a lejárt, elveszett személyi okmányokkal kapcsolatos ügyeket. Gombásné Nardai Ibolya, a Vas Megyei Kormányhivatal Körmendi Járási Hivatalának vezetője elmondta: Körmenden tegnap és ma több, mint tízen fel is keresték a hivatalt, van, akinek ideiglenes személyi kellett, de olyan is akadt, aki lakcímkártyát kért, de előfordult, hogy elég volt a tájékoztatás, mivel kiderült, hogy van más érvényes okmány: például vezetői engedély vagy útlevél, amivel szintén igazolni tudják magukat a szavazatszámláló bizottság előtt.

Rendkívüli eseményről nem érkezett hír, az egyik szavazókörben csak egy olyan személy szeretett volna szavazni, akiről kiderült, hogy a közügyekről eltiltott, így őt hazaküldték.

Körmenden az utolsó mérések szerint 41,22 százalékos a részvétel 15 óráig.

15:05

A választás idejére letakarták a sárvári Gárdonyi Géza Általános Iskola ebédlőjében helyet kapott sárvári 12-es számú szavazóhelyiség egyik falrészletét, mert az alkalmas volt a választópolgárok befolyásolására. Az iskola étkezőjének falát különböző zöldségekkel és gyümölcsökkel díszítették. Ezek közt – igaz nem a legszembetűnőbb helyen – egy falra festett narancs is szerepelt. Az előzetes szemrevételezés után a választási bizottság úgy határozott, hogy a szavazás idejére le kell takarni a pártlogóként is ismert déligyümölcsöt. Így vasárnap az ebédlő alig egy négyzetméternyi felülete a szavazófülkéket is takaró világoskék drapériával lett befedve. A többi növény azonban saját színeiben azért a falon pompázhatott a voksolás idején.

Fotó: Pajor András

14:55

A celldömölki szavazókörökben a választópolgárok az ajtóra kiragasztott minta szavazólapon hiába keresték a pártok emblémáit. Azok biztos nem segítettek az indulók közti eligazodásban a helyi választási kampányt kevésbé figyelemmel kísérők számára. Ugyanis Kemenesalja központjában lokálpatrióta egyesületekbe tömörültek a képviselő- és a polgármesterjelöltek. A kampány utolsó időszakában felpaprikázódtak az indulatok, ám a választás napján többé-kevésbe nyugodt volt a hangultat. – A szavazók folyamatosan érkeznek egész nap, de most délután többen élnek szavazati jogukkal – mondta Pajor Katalin, a 2-es számú szavazatszámláló bizottság elnöke. Az első délutáni közlés szerint a celldömölki Berzsenyi gimnáziumban berendezett szavazókörben eddig 282-en, 27 százalékos arányban járultak az ott élők az urnákhoz.

Fotó: Pajor András

14:50

Csendes a szavazás Vas megyében

Továbbra is fennakadás nélkül, rendben zajlik a választás Vas megyében – erről tájékoztatott dr. Stankovits György, a Vas megyei Területi Választási Iroda vezetője. Rendkívüli esemény 14.30-ig a megye egyetlen szavazókörében sem történt.

14:18

Gércén a Művelődési Házban szavazott Szijártó László, a Vas Megyei Közgyűlés, Fidesz-KDNP frakciójának tagja. A politikus Facebook-oldalán azt írta: ma a demokrácia ünnepén családommal együtt én is leadtam voksomat. Kérem támogassák a Fidesz-KDNP Vas megyei listáját, hogy továbbra is együtt fejleszthessük Vas megyét.

Fotó: VN/Facebook

14:12

Rátóton a legkisebb a választási aktivitás:

Egyetlen Vas megyei szavazókörben van már csak 10 százalék alatt a részvétel a 13 órai összegzés szerint. Rátóton 195 választópolgár közül 18-an voksoltak, ez 9,23 százalékos részvételi arány.

Öt éve ilyenkor már 17,72 százalék volt a rátóti választási részvétel, akkor 42-en szavaztak 13 óráig. A számokhoz tartozik, hogy akkor 42-vel többen voltak a névjegyzékben, 237-en.

14:03

Döröske a legaktívabb – Hat vasi szavazókörben 50 százalék feletti a részvétel:

A választásra jogosultak 57,14 százaléka már szavazott Döröskén 13 óráig, ezzel itt a legmagasabb a részvétel Vas megyében – derül ki a NVI összegzéséből.

Döröskén 91 szerepelnek a névjegyzékben, 52-en már voksoltak.

Ugyancsak 50 százalék feletti a részvétel a sárvári 5-ös szavazókörben, ahol a 44 választópolgárból 25-en szavaztak, ez 56,82 százalékos részvétel.

56,34 százalékos a veleméri részvétel: a 71-ből 40-en már szavaztak 13 óráig.

Nemesmedvesen a 23 választásra jogosult 52,17 százaléka voksolt már, 12-en.

Nagymizdón ötvenen voltak szavazni a 97-ből, ez 51,55 százalékos helyi részvétel.

Nagytilajon 64-en már szavaztak, 62 választót várnak még, ez 50,79 százalékos arány.

13:57

Magasabb a vasi részvétel mint az országos és a 2014-es aktivitást is felülmúlja a Vas megyeiek választási részvétele – látszik a Nemzeti Választási Iroda 13 órai összegzésében.

Az országban összesen 2.134.806 szavazó leadta voksát 13 óráig, ez 26,6 százalékos részvétel. Vas megyében még ennél is magasabb az aktivitás: 57.078 vasi leadta már szavazatát, ez 27,34 százalékos részvétel.

Öt éve ugyanekkor a vasiak 22,77 százaléka ment el szavazni 13 óráig, akkor 48.544 vasi szavazott 13 óráig.

13:50

Huszár Gábor, Szentgotthárd FIDESZ-KDNP-támogatott polgármester-jelöltje a 9-es számú szavazókörben, Rábatótfaluban, a szentmise előtt adta le szavazatát ötödmagával, családja társaságában, a mise után pedig részt vett a felújított első világháborús hősi emlékmű megáldásán..

- Én nyugodt vagyok, mert bízom abban, hogy a szentgotthárdiak nem ülnek fel annak a lejárató kampánynak, amit az utóbbi időben ellenem folytattak – mondta – . Ezúton is arra kérek minden szentgotthárdit, hogy a városi és a megyei listán is szavazzon a kormánypártok által támogatott jelöltekre.

Fotó: Szendi Péter

13:40

Nem csökkent a választási kedv:

Sorban állás van szinte minden szavazókörben Körmenden a vasárnapi választások idején. A legfrissebb adatok szerint reggel 6 és délután 1 óra között a választásra jogosultak 29,21 százaléka járult az urnák elé. A településen mindig az országos átlag fölött van a részvétel úgy tűnik most sem lesz ez másként. A legaktívabbak a felsőberki, alsóberki és horvátnádaljai szavazókörök, valamint a 4-es számú körzetben, a Mátyás oviban is 30 százelék fölött adták már le voksukat a polgárok.

13:35

Majthényi László, a vasi közgyűlés elnöke Egyházashetyén adta le szavazatát.

Fotó: Ohr Tibor

 

13:20

Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere családjával együtt délelőtt adta le voksát a szavazókörben. Bár a szavazás rendben megkezdődött a városban, egy szomorú esemény beárnyékolta az indulást: a Helyi Választási Bizottság elnökhelyettese vaddal karambolozott Őriszentpéternél; súlyos sérüléssel vitték kórházba, jelenleg Szombathelyen ápolják. Tóth Jenő, a Helyi Választási Bizottság elnöke elmondta: kollégájuk feladatait nem veszi át más, saját erőből oldják meg a teendőket. A városban a polgármesteri székért a jelenlegi városvezető indult, kihívó nélkül. Széles azonban a képviselőjelölti kör: 14-en versengenek a hattagú testületbe jutásért.

Fotó: Szendi Péter

13:10

Károlyi József vasárnap nem sokkal 13 óra után szavazott Szombathelyen, a 19-es szavazókörben.

Fotó: Horváth Balázs

13.00

Kántás Zoltán(Fidesz-KDNP) a 7. választókerület képviselőjelöltje is leadta szavazatát
Fotó: Cseh Gábor

12.57

Kondora István Sárvár polgármestere is leadta szavazatát a 6-os számú szavazókörben. Az elmúlt hetekben a városban eddig szokatlanul éles választási küzdelem ellenére Kondora István úgy vélekedett, hogy békésen zajlik a választás a városban. – A kampány néhány esetben megemelte az adrenalin szintet, azonban a választás azért fontos, hogy a helyi ügyeinkben miként tudunk majd dönteni. Sokszor nem illő stílusban kerültek gondolatok megfogalmazásra, de rémélem a helyi közélet visszatér a régi kerékvágásba. Abban az értelemben nyugodt vagyok, hogy elvégeztük a ránk kirótt munkát, amiről a választók ma véleményt alkotnak – mondta Sárvár polgármestere.

Fotó: Pajor András

12.47

Ágh Péter országgyűlési képviselő Csepregen szavazott, és a következőket mondta:

- Mindenkit arra buzdítok, hogy vegyen részt a választáson és segítsen, hogy a Kormánnyal szövetségben építhessük a vasi településeket – mondta Ágh Péter. – Ez a munka akkor lehet igazán sikeres, ha Sárvaron Kondora Istvánra, Kőszegen Básthy Bélara, Celldömölkön Sebestyén Krisztiánra, itt, Csepregen pedig Vlasich Krisztiánra szavaznak. Építsük együtt azt a helyet, ami az otthont jelenti! – hangsúlyozta a képviselő.

Fotó: Ohr Tibor

12.46

Kósa László és Kósa-Szabó Eszter még délelőtt adta le a voksát Vép 4. számú szavazókörében. A fotón a kislányukkal, Júliával.

Kósa László, Kósa-Szabó Eszter és kislányuk, Júlia Fotó: Horváth Balázs

12.43

Lendvai Ferenc a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje is leadra a szavazatát és erre buzdít minden választópolgárt a demokrácia ünnepén.

12.42

Rendben zajlik a szavazás a megyében

Minden szavazókörben fennakadás nélkül megkezdődött a voksok leadása az önkormányzati választásokon induló jelöltekre: települési polgármesterekre, képviselőjelöltekre, valamint Vas Megyei Önkormányzata képviselőtestületének tagjaira.

Ma a megye 216 településén járulnak az urnákhoz a választásra jogosultak, hogy megválasszák a városuk, községük, valamint a megye vezetőit. Összesen 208.747 a választópolgárok száma a megyében: 11 óráig 18.59 százalékuk adta le szavazatát, ez 38.815 embert jelent. (Reggel a vasiak 7 óráig 1.18 százaléka, délelőtt 9 óráig 7.44 százalék kereste fel szavazókörét)

A megyei önkormányzat képviselői esetében a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 145 916; 11 óráig a választásra jogosultak 18.62 százaléka, 27.167-en adták le voksukat a listára.

Dr. Stankovits György, a Vas megyei Területi Választási Iroda vezetője tájékoztatott arról: egy vasi településről jelentették, hogy a szavazókörnél ma helyeztek ki plakátot. A jogszabály szerint tegnap éjfélig lehetett kihelyezni plakátokat. Ma reggel vették észre, hogy a szavazókörnél feltehetően újabbat tettek ki – azt azonban nem tudták bizonyítani, hogy valóban a hajnali-reggeli órákban került-e ki a plakát és nem éjfél előtt.

A választáshoz kapcsolódó további hír, hogy az őriszentpéteri Helyi Választási Iroda vezetőhelyettese reggel balesetet szenvedett, súlyos sérüléssel vitték Szombathelyre, a Markusovszky kórházba. A helyi választási iroda vezetője beszámolt nekik arról, hogy kollégájuk helyét nem veszi át más, saját erőből oldják meg a feladatok elvégzését.

12.39

Dr. Melega Miklós az 5. vk Fidesz-Kdnp képviselőjelöltje is leszavazott és erre buzdít minden választópolgárt.
Dr. Takátsné dr. Tenki Mária a 8. vk Fidesz-KDNP képviselőjelöltje is leadta a szavazatát.

12.30

A körmendiek közül 31-en szavaznak lakóhelyüktől távol

Hét közepéig lehetett átjelentkezési kérelmet benyújtani a mai önkormányzati és nemzetiségi választásra. Országos szinten összesen több mint 2200 településre jelentkeztek át, Körmendre 18-an kértek bejegyzést és Körmendről 31-en jelentkeztek át máshová szavazni.

Mozgóurnát személyesen pénteken 16 óráig lehetett kérni a helyi jegyzőtől a mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgárnak, de a szavazás napján 12 óráig az állandó lakóhelye szerinti választókör Szavazat Számláló Bizottságánál valamint online – ügyfélkapus azonosítással is mód volt rá. Körmenden ezzel a lehetőséggel 38-an éltek.

A településen helyi választási iroda arról tájékoztatott, hogy a Fidesz mind a 10 szavazókörbe, illetve a Helyi Választási Bizottságba is delegált tagot. A kormánypárton kívül a Jobbik Magyarországért Mozgalom 10 fővel képviselteti magát a Szavazat Számláló Bizottságban, ebből egy fő a Helyi Választási Bizottság tagja is. A Mindenki Magyarországa Mozgalom 4 főt delegált, a függetlenek összesen 11 főt, ami 8 jelölt megbízott tagjait takarja. Egy jelölt két főt is delegálhatott, ezzel volt aki élt is.

12.21

Nemény András az Éljen Szombathely! polgármesterjelöltje is voksolt délelőtt családja körében a Szent László Király utcai szavazóhelyiségben. Azt mondta: aki szeretné, hogy Szombathely a jövő városa legyen és változásokat remél, azt kéri, szavazzanak a jelöltjeikre.

Fotó: Unger Tamás

12:14

Szabó József répcelaki polgármester, feleségével, pár perccel 11 óra előtt ért a szavazóhelyiségbe, ahol olyan sokan voltak, hogy sorba is kellett állniuk. Mindez azt mutatja, megjött a választók szavazókedve, reggel hétkor a 2210 választópolgárnak mindössze a 0,72 százaléka adta le a szavazatát, ami jóval az országos átlag alatt volt, 11 órakor már 17,15 százalékos volt a részvételi arány, ami viszont már csak alig marad el az országos részvételi aránytól (18,25 %). Szabó József elmondta, egyedüli indulóként nincs oka izgulni, de az persze nem mindegy, hogy mennyi szavazatot kap majd. A polgármester elárulta, elsősorban leendő képviselőtársainak drukkol, az ugyanis most fog eldőlni, hogy a következő öt évben kikkel fog együtt dolgozni. Azt, hogy lesz változás a testületben, biztosra lehet venni, egyrészt van olyan képviselő, aki a következő ciklusra már nem jelöltette magát, másrészt a hat képviselői helyért tizenketten indultak.

Fotó: Winkler Krisztina

12:07

Tóth Balázs, Vasvár polgármestere és polgármesterjelölt is szavazott, a vasvári általános iskolában berendezett szavazóhelyiségben adta le voksát családjával a vasárnapi szentmise után.

Fotó: Unger Tamás

12:06

V. Németh Zsolt, Dél-Vas megye országgyűlési képviselője ezúttal is feleségével, Klárával a szentmise után ment el szavazni Vasváron, a Nagy Gáspár Művelődési Központban.

Fotó: Unger Tamás

11:55

Kőszeg 6-os szavazóköre volt a legforgalmasabb 6 és 11 óra között: 282-en mentek el szavazni, ez 19,35 százalékos részvételt jelent.

Ha a választásra jogosultak és a résztvevők arányát nézzük, akkor a sárvári 5-ös szavazókör a „leg”, ahol 56,82 százalékos részvételt jelent a 25 szavazó, hiszen 44 választópolgár tartozik oda.

Nagytilaj aktivitása is kitűnik: 44,44 százalékos. 56-an megjelentek 11 óráig és még 70 helyit várnak.

A másik véglet Kenéz, ahol 16-an szavaztak 11 óráig, 211-en nem voksoltak még, ez mindössze 7,05 százalékos részvételt jelent.

11.50

Horváth Gábor a Fidesz-KDNP 1. választókerületének képviselőjelöltje is leadta szavazatát.
Fotó: Cseh Gábor
11:50-kor Rettegi Attila(Fidesz-KDNP) a 14.vk képviselőjelöltje családjávak együtt szavazott.

11:38

Négyezerrel többen szavaztak már, mint öt éve ugyanekkor – Ez a vasi adat 11 órakor

Országosan 18,25 százalékos a választási részvétel a 11 órai összegzés szerint – látható a Nemzeti Választási Iroda frissítésében. Ez 1.464.602 szavazót jelent. Öt éve 16,5 százalékos választási részvétel volt 11 órakor.

Vas megyében is többen szavaztak már, mint 2014-ben: 38.815-en leadták szavazatukat 11 óráig, 2014-ben 34.327-en mentek el szavazni 6 és 11 óra között. Az akkori választási részvétel 16,1 százalékos volt, a mai pedig 18,59 százalékos.

11:36

Koczka Tibor szombathelyi polgármester- (független) és képviselőjelölt (Pro Savaria) is leadta szavazatát délelőtt a gencsapáti művelődési házban. Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban hangsúlyozta, nincs választás kompromisszumok nélkül. – Pál Feri atya, mikor az egyik szombathelyi előadásában a társválasztásról beszélt, azt mondta: tökéletes nincsen, a fontos, az hogy számodra legyen a legtökéletesebb, akit választasz. Azt kívánom mindenkinek, hogy a legjobb döntést hozza meg ma, döntsön úgy, ami neki, a családjának, a településének, és Magyarországnak a legjobb – fogalmazott Koczka Tibor.

Fotó: Unger Tamás

11:26

A választásra jogosultak 21,05 százaléka járult az urnák elé Körmenden 11 óráig.

Bebes István, a település polgármestere lányai kíséretében, nem sokkal 10 óra után adta le szavazatát a 4-es számú választókörzetben. A városvezető a demokrácia ünnepének nevezte a mai napot, és arra kérte a körmendieket, hogy minél többen éljenek a választás lehetőségével.

A települést egy fejlődő és folyamatosan előrehaladó városnak nevezte és azt hangsúlyozta, most

arról kell dönteni, hogy sikerül e fejlődő pályán tartani a várost és folyatódhat a nyugodt építkezés.

Nem sokkal ezután facebook posztban is üzent a helyieknek.

Bebes István polgármester a Dobó téren adta le szavazatát. Fotó: Jámbori Tamás

Az Unger László Idősek Otthonában mozgóurnával szavazott Tóth Józsefné, Katafay Tamás és Budai Gergő Zsolt (szav.bizottsági tagok) segítségével.

Fotó: Jámbori Tamás

Itt nyilatkozott Bandi bácsi is.

Hegedüs András Fotó: Jámbori Tamás

11.17

Az önkormányzati választásra Sárváron összesen több mint 12 ezer választópolgárt vettek nyilvántartásba, akik 18 szavazókörben adhatják le voksaikat arra, hogy kik kerüljenek be a város képviselő-testületébe.

A kertvárosi Bocskai utcai 6-os és 7-es szavazókörben is reggel 6 órakor kezdődött meg a szavazás, mindkét szavazóhelyiségbe közel 700-700 választópolgár adhatja le voksait az egyéni képviselőjelöltekre, a polgármesterjelöltekre, valamint a megyei közgyűlés listáira.

A 7 órás első napközbeni részvételi adatok alapján, alig egy százalék, szavazókörönként 6-8 ember élt mindössze a választójogával, talán a ködös, borongós időnek is köszönhetően. A május európai parlamenti voksoláskor már kétszer ennyien járultak az urnákhoz. Öt éve, a helyhatósági választások idején viszont szintén 1% körüli volt az aktivitás ekkor.

A 9 órás részvételi adatok már jelezték, hogy többen indultak szavazni, a két Bocskai utcai szavazókörben már nyolc, illetve kilenc százalék feletti volt a részvétel. Itt adta le már kora reggel voksát Máhr Tivadar Sárvár alpolgármestere is. Aki a szavazás után a bizakodásának adott hangot, hogy folytathatják az eddig megkezdett munkát.

10.45

Vlasich Krisztián már szavazott. Azt nyilatkozta:

- Most Csepreg jövőjéről döntünk, ezért arra kérek mindenkit vegyen részt a választásokon, és válassza fejlődés biztos garanciáját kínáló csapatot. A kormánnyal szövetségben állunk szeretett városunk, Csepreg szolgálatába, hiszen számos feladat áll még előttünk, hajrá Csepreg!

Fotó: VN

10.41

Janzsó Zoltán(Fidesz- KDNP) a 4.vk képviselőjelöltjét három lánya kísérte el a szavazásra.
Fotó: Cseh Gábor

10.40

Bartakovics Andrea, a Közösen Szentgotthárdert polgármesterjelöltje korán kelt, hogy családjával és édesapjával elmenjen szavazni a 9-es számú szavazókörbe.

- Reménykedünk, hogy az emberek okosan választanak. Az eredmény azt fogja megmutatni pontosan, amit a szentgotthátdiak szeretnének. Reméljük a változásra szavaznak.

Kevéssel utána a Zeneiskolában adta le voksát Bana Tibor országgyűlési képviső, a Jobbik alelnöke. Nagyon fontosnak ítélte az önkormányzati választásokat, hiszen itt öt évre döntenek az emberek arról, hogy kikvezessék szeretett városunkat.

Fotó: Szendi Péter

- Bartakovics Andrea személyében kiváló polgármesterjelöltje van a Közösen Szentgotthárdért Egyesületnek, bízom benne, hogy a szentgotthárdiak többsége őt fogja választani a két jelölt közül. Jó csapat segíti őt lokálpatrióta, elkötelezett és következetes a munkával. Bizakodó vagyok és remélem az esti eredmények is igazolni fogják ezt. Kérem a gotthárdiakat és a vasi választópolgárokat, hogy éljenek a lehetőséggel és támogassák a Közösen Szentgotthárdért jelöltjeit és a Jobbik Vas megyei listáját.

Fotó: Szendi Péter

10.38

Derdákné Rózsa Hajnalka független polgármesterjelölt Vépen a művelődési házban dobta be az urnába a szavazólapját. A szavazásra családja, 11 hónapos Dávid unokája is elkísérte. Reggel templomban volt, kiment az édesapja sírjához, és egész nap az unokájával lesz, hallottuk a jelölttől. Délután családi-baráti körben „szurkolnak”, várják az eredményt.

Fotó: VN

10.30

Puskás Tivadar, Szombathely leköszönő polgármestere is leadta szavazatát.

- Kilenc évvel ezelőtt, amikor a szombathelyiek azzal bíztak meg bennünket, hogy szolgáljuk Szombathelyt, egy adósságcsapdában vergődő várost kaptunk. Most egy felfelé ívelő pályán lévő város áll előttünk. Azt kívánom, hogy a következő városvezetés fiatalos lendülettel, de ezt az utat folytassa Szombathely felvirágoztatása érdekében. Szombathely gyönyörű város, Szombathely megérdemli, hogy olyan polgári vezetése legyen Balázsy Péterrel és a Fidesz-KDNP támogatásával, amely ezen az úton tovább megy.

Fotó: Cseh Gábor

10.30

Van, ahol egy, van, ahol 113 – Vasvár és Celldömölk a két vasi véglet

A legkevesebben a vasvári 7-es szavazókörben voltak voksolni Vas megye 366 szavazóköre közül – látszik a Nemzeti Választási Iroda 9 órai összegzésében. Mindössze egy választópolgár adta le voksát a vasvári 7-es szavazókörben.

Hárman-hárman voltak mindössze hat vasi szavazókörben, vagyis átlagban óránként egy szavazót fogadtak Döröskén, Hegyháthodászon, Ispánkon, Nemesmedvesen, Szaknyéron és Sorkifalud 2-es szavazókörében.

A másik véglet Celldömölk, ahol a 3-as szavazókörben 113 szavazó megfordult már 6 és 9 óra között.

10.00

Több mint 15 ezer szavazót fogadtak már a vasi szavazókörökben a választás első három órájában.

Összesen 15.075 Vas megyei választópolgár leadta szavazatát 9 óráig az önkormányzati és nemzetiségi választáson. Ez 7,22 százalékos részvételt jelent.

19 óráig még 193.672 vasit várnak a szavazófülkékbe.

Az országos részvételi arány tizednyi különbséget mutat a vasival: a választásra jogosultak 7,2 százaléka már szavazott, vagyis 577.447 szavazó.

9.55

Sebestény Krisztián, az Otthonunkért Közösen Egyesület polgármesterjelöltje családjával délelőtt szavazott Celldömölkön. Mindenkit arra biztat, hogy vegyen részt a választáson. Adjunk új lendületet Celldömölknek!

Fotó: VN

9.50

9:30-kor Sátory Károly a Fidesz-KDNP 7. választókerületének képviselőjelöltje feleségével adta le a szavazatát.

Fotó: Cseh Gábor

9.40

Családjával ment szavazni, korán leadta ‎voksát Kiss András, Jánosháza polgármestere.

Fotó: VN

9.35

Vasárnap reggel 6 órakor Vépen is megnyitottak a szavazóhelyiségek. Kovács Péter polgármesterjelölt kilenc órakor érkezett meg a családjával a művelődési házban kialakított 3. számú szavazókörbe. Délután elmegy meccsre – hazai pályán a Celldömölk ellen játszik a Vép –, utána a képviselőjelölt-társaival közösen várják majd az eredményt – hallottuk tőle.

Kovács Péter, a felesége, Ilona, unokáik, Gergő és Erik, valamint a dédnagymama, Jávorics Ipoly Tiborné
Fotó: Horváth Balázs

9.15

Balázsy Péter a Fidesz polgármesterjelöltje is leadta a szavazatát ma reggel a Farkas Károly utcai szavazóhelyiségben. Elmondta: a választás tétje, hogy az elmúlt 9 év után, a tanulságokat levonva új lendületet kap-e a város. Hozzátette: aki élhető városban szeretne élni, az támogassa jelöltjeiket.

Fotó: Cseh Gábor

9:00-kor Hende Csaba az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője is szavazott.

Fotó: Cseh Gábor

9.10

Két választókörzet kivételével – délelőtt kilenc óráig – mindenhol többen szavaztak már Körmenden, mint öt évvel ezelőtt. A 9299 választásra jogosult közül 7-ig 1,21 százalék , 9-ig pedig már 8,47 százalék volt voksolni.

A körmendiek tíz szavazóhelyiségben voksolhatnak a polgármesterekre és helyi önkormányzati képviselőkre. A nemzetiségi önkormányzati választáson idén már nincs kijelölt szavazókör, a 291 nemzetiségi választópolgár, akik öt megválasztható képviselőre adhatják le voksukat, a lakóhelyük szerinti szavazókörben tudnak szavazni.

8.55

Básthy Béla, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje a feleségével érkezett a 8. számú szavazókörbe – a Bersek iskolában 8 órakor adták le voksukat. Básthy Béla azt mondta: Kőszegnek az az érdeke, hogy a lehető legerősebb szövetségben dolgozzon a kormánnyal. Bízik abban, hogy a választópolgárok értik ezt.

Fotó: Ohr Tibor

8:49

Csepregen indult legaktívabban a voksolás

Csaknem kétpercenként került boríték az urnába Csepreg 2-es szavazókörében a választás első órájában: ugyanis 29-en már leadták szavazatukat. Ezzel létszámban (nem arányban) a legmagasabb a csepregi 2-es kör részvétele egész Vas megyében.

Ebben a körben egyébként öt éve kevésbé voltak aktívak a választól, csaknem fele ennyien, 15-en szavaztak akkor az önkormányzati választás első órájában.

Hasonlóan sokan szavaztak 7 óráig Szombathely 62-es szavazókörében: 25-en, és Náraiban, ahol pedig 24-en már voksoltak.

8.10

Több mint 2300 vasi már szavazott

Sokan „letudták” a voksolást a választás első órájában Vas megyében, de 23 szavazókörbe nem ment választó a választás első 60 percében.

Összesen 2.322 Vas megyei választópolgár már 6 és 7 óra között leadta szavazatát az önkormányzati és nemzetiségi választáson. A 7 órai 1,11 százalékos részvételt jelent.

19 óráig még 206.425 vasit várnak a szavazófülkékbe.

Az országos részvételi arány tizednyi különbséget mutat a vasival: a választásra jogosultak 1,12 százaléka már szavazott, vagyis 89.867 szavazó.

Érdekes mutató, hogy ahogy a teljes vasi szám, úgy ugyancsak 1,11 százalék volt az első órai részvétel Zsennyén, ahol pedig mindössze egy helyi választásra jogosult adta le a voksát 7 óráig.

Vas megye 366 szavazóköréből 23-ba nem tért be választó 7 óráig:

Alsószölnökön, Csehimindszenten, Egervölgyön, Hegyhátsálon, Hegyhátszentpéteren, Karakón, Lócson, Nagyrákoson, Nemesládonyban, Nemesmedvesen, Orfaluban, Őrimagyarósdon, Pósfán, Rádóckölkeden, Répcelakon az 1-es szavazókörben, Sorkifalud 1-es és 2-es szavazókörében, Szaknyéron, Szentgotthárd 11-es, 12-es és 13-as szavazóköreiben, Szombathelyen az 58-as szavazókörben, valamint Szőcén senki nem adta még le szavazatát 6 és 7 óra között.

2014-ben egyébként kisebb volt az aktivitás: akkor 6 és 7 óra között országosan 1,06 százalék, Vas megyében 1,03 százalékos volt a részvétel a helyhatósági választáson.

7.55

Illés Károly a Szombathely 2.vk Fidesz-KDNP képviselőjelöltje is leadta a szavazatát. A választópolgároktól azt kérte, hogy tegyen így mindenki és támogassák a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét és képviselőjelöltjeit.

Fotó: Cseh Gábor

7.30

Horváth Csaba a 13. választókerület képviselőjelöltje adta le a szavazatát.

Fotó: Cseh Gábor

7.15

Polgár Lívia, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje is voksolt már. Polgár Lívia Szombathely 9. számú választókerületének önkormányzati képviselőjelöltje.

Fotó: Cseh Gábor

6.32

Körmenden az 5. választókörzetben az első szavazó Szakács Csabáné volt.

Rakos Dezsőné a v. bizottság elnöke és Budai Gergő lezárja az urnát
Fotó: Szendi Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!