A Kneipp-gyógyintézetre emlékeztet

2019.07.06. 07:00

Emléktábla került a kőszegi Dreiszker-ház falára

Az egykori magyarországi Kneipp-gyógyintézet emlékét őrzi a Kálvária utca 13. szám alatti Dreiszker-ház falán elhelyezett, magyar–német nyelvű tábla.

Vas Népe

Huber László, Hermánné Bedics Rita és dr. Garda Károly az emléktáblánál

Fotó: VN/Horváth Zoltán

A 19. század végén a kőszegi származású orvos, dr. Dreiszker József a gyönyörű fekvésű, alpokaljai kisvárosban hozott létre hidegvíz-gyógyintézetet, ahol leginkább a Sebastian Kneipp plébános által kidolgozott kúrával gyógyították a betegeket.

Dr. Garda Károly, a Magyarországi Kneipp Szövetség elnökének kezdeményezésére a napokban emléktábla került a Kálvária utca 13. szám alatti épület, a Dreiszker-ház falára.

Huber László, Hermánné Bedics Rita és dr. Garda Károly az emléktáblánál Fotó: VN/Horváth Zoltán

Az emléktábla leleplezésén dr. Garda Károly és Huber László polgármester elevenítette fel az orvos szakmai pályafutását. Dreiszker József 1847-ben, Kőszegen született, és 1877-ben szerzett orvosi diplomát Budapesten. Hosszú ideig külföldön tanulmányozta a hidroterápiát, 1894-ben visszajött szülővárosába, hogy megalapítsa vízgyógyintézetét. A festői környezet és az Alpokalja egészséges levegője ideális helyszínnek bizonyult az intézet számára. A gyógyításban elért eredményeknek köszönhetően a látogatóinak száma évről évre nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában