Koncert

2019.07.16. 07:00

Itt a Fény az éjszakában! – A Bartók-fesztivál a héten számos koncertélményt ígér

Egy igazán látványos koncerttel egy új országos kezdeményezéshez kapcsolódik július 20-án, utolsó napján az idei Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál.

Tersztyászky Krisztina

Vizin Viktória, a Fény az éjszakában koncert énekesnője

Fotó: VN/Filharmónia Magyarország

A Filharmónia Magyarország mesterkurzusát az idén is kezdettől gazdag fesztiválprogram kíséri. Szerdán 18 órától az Agora-Savaria Filmszínházban levetítik Sipos József Bartók-filmjét, majd a rendezővel folytatott beszélgetés után a dokumentumfilm vadonatúj foly­tatását is. A premier előtti vetítéshez kapcsolódva a Cinema Caféban a Párniczky Quartet jazzimprovizációkat ad elő, Bartók műveit továbbgondolva. Csütörtökön az ELTE SEK dísztermében a Szent Efrém Férfikar és Sebestyén Márta tolmácsolja a Kárpát-medence népdalait. Az ifjú karmesterek pénteken a Bartók Teremben adnak zárókoncertet.

Vizin Viktória, a Fény az éjszakában koncert énekesnője
Fotó: VN/Filharmónia Magyarország

Végül szombaton 21 órától Szombathely is csatlakozik az Orgonák éjszakája kezdeményezéshez, melyet idén először szervez meg a Filharmónia Magyarország. Országszerte egy időben mintegy száz helyszínen lesznek minikoncertek, ismeretterjesztő előadások, hogy széles körben megismertessék a hangszer által nyújtott különleges élményt. A négy nagyszabású koncert egyikének Szombathely ad otthont. Fény az éjszakában címmel a székesegyházban Szamosi Szabolcs orgonaművész Vizin Viktória mezzoszopránnal, a Metropolitan Opera és Royal Opera House gyakori fellépőjével és Horváth Istvánnal, a Magyar Állami Operaház vezető tenorjával ad varázslatos késő esti orgonakoncertet. A hangversenyen a székesegyház belső tereit és orgonáját a zene dallamára változó színes fények fogják megvilágítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában