Külföld

2008.11.26. 12:29

Az orosz főnyomozó mitikus női mesterlövészekben hisz

<b>Oroszország</b> - Az orosz főnyomozó szerint a grúz háborúban külföldi zsoldosok is részt vettek, köztük női mesterlövészek Ukrajnából – ez azonban csak egy orosz háborús mítosz – mutat rá egy blogger.

nincs nev

Alexander Bastrykin orosz főnyomozó állítása szerint az augusztusi háborúban a grúzok számos zsoldost béreltek az Egyesült Államokból, Csehországból, Csecsenföldről, a balti államokból, Ukrajnából és Törökországból. Köztük volt két női mesterlövész, egyikőjük Ukrajnából, a másik Lettországból. 

Nathan Hodge, a Wired portál Danger Room című blogjában viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a női mesterlövészek képe egy elterjedt katonai mítoszból ered, ami legalábbis megkérdőjelezi a főnyomozó állításait. 

Az egzotikus, kék szemű gyilkosok, a Fehér Harisnyák néven elhíresült női mesterlövészek mendemondája még a csecsen háborúban tűnt fel. Azt állították róluk, hogy olimpiai sportolók, biatlonisták, akiket csecsen parancsnokok toboroztak. Az orosz propaganda akkoriban több, ehhez hasonló állítással próbálta magyarázni a katonai kudarcokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!