Külföld

2009.01.12. 13:41

Környezetszennyező a Google

<b>USA</b> - A Harvard fizikusainak számításai szerint egyetlen Google-keresés kiszolgálása hét gramm szén-dioxidot juttat a légkörbe.

nincs nev

A szakemberek már régóta aggódnak azon, hogy az internet infrastruktúrája, az óriási adatközpontok, szerverparkok rengeteg energiát fogyasztanak, és ezzel közvetetten hozzájárulnak a levegő szennyezéséhez - írja az Index. 

A harvardi fizikusok tanulmánya alapján, most már számszerű adataink is vannak erről. Méréseik szerint egyetlen Google-keresés kiszolgálása hét gramm szén-dioxidot juttat a légkörbe, és minden egyes másodperc, amit az internetre csatlakozva tölt a számítógépünk, további 0,02 grammot ad hozzá ehhez. 

A napi 200-250 millió Google-keresést figyelembe véve, és hogy ez a szám meredeken emelkedik, jogos lehet az aggodalom a szén-dioxid-kibocsátás miatt. Egy másik tanulmány szerint az internetet kiszolgáló infrastruktúra több energiát fogyaszt és jobban szennyezi a levegőt, mint a világ teljes légi közlekedése - közölte az Index. 

A Google tisztában van a problémával, mondta a cég szóvivője, és nagyon komolyan is veszik. Állítása szerint szerverközpontjaik a leggazdaságosabbak a világon: míg a felhasználó beírja a keresőkifejezést a Google-be, és megkapja az eredményt, a gépe több energiát fogyaszt, mint amennyit a Google elfogyasztott a kérés kiszolgálására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!