Külföld

2009.04.19. 16:44

Molotov-koktélos támadás egy roma család ellen Csehországban

Csehország - Molotov-koktéllal gyújtottak fel egy romák lakta családi házat az észak-morvaországi Vítkovban vasárnapra virradóra: három személy súlyos égési sebeket szenvedett, s egyikük állapota válságos a cseh rendőrség közlése szerint.

nincs nev

A kétéves kislány teste több mint 80 százalékán megégett, s életveszélyes állapotban az ostravai kórházban ápolják. Szüleinek állapota szintén súlyos, de nem életveszélyes - állítják az orvosok. 

"Az eddigi vizsgálatokból az derült ki, hogy ismeretlen személy éjfél körül Molotov-koktélokat dobott be az ablakon keresztül a családi házba. A ház szinte teljes egészében leégett" - mondta újságíróknak René Cernohorsky, az opavai rendőrség szóvivője. A bűncselekmény indítéka egyelőre ismeretlen. 

A szomszédos házak lakói megpróbálták saját erővel eloltani a tüzet de sikertelenül. A tűz terjedését végül a kiérkező tűzoltók akadályozták meg.  

Csehországban nem ez az első Molotov-koktélos támadás romák ellen, az utóbbi években már történt hasonló eset. 

A cseh politikai elit azonnal élesen elítélte a bűncselekményt. Václav Klaus megdöbbenésének adott hangot és "brutális, undorító bűncselekménynek" minősítette az esetet. "Lehet-e bármiért is megégetni egy kisgyermeket?  Ezt a szörnyű esetett ki kell vizsgálni és szigorúan kell büntetni" - nyilatkozta a cseh államfő. 

Hasonlóan foglalt állást Mirek Topolánek ügyvezető kormányfő is. Topolánek kijelentette: miután Csehországban az utóbbi időben szaporodnak a szélsőséges bűncselekmények, a kormány legközelebbi ülésén megtárgyalja a helyzetet, s intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy az ilyen esetek ne ismétlődhessenek meg. 
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!