Külföld

2009.04.08. 15:50

Százezres tüntetés Bangkokban a kormány ellen

Thaiföld - A puccsal eltávolított <i>Thakszin Sinavatra</i> volt thaiföldi miniszterelnök több mint százezer, vörös inget viselő híve tüntetett szerdán Bangkokban a kormányfő hivatala előtt, ahol tüntetők egy csoportja már több mint két hete ülősztrájkot tart.

nincs nev

A demonstrálók a decemberben hivatalba lépett Veddzsadzsiva Abhiszit távozását követelik a kormány éléről. A "vörös inges" Sinavatra-hívek azt állítják, hogy Abhiszit nem demokratikus úton került hatalomra és valójában a hadsereg bábja. 

A tömeg átvonult Prem Tinszulanonda, a thaiföldi király főtanácsadójának a háza elé, akit Thakszin azzal vádol, hogy aktív szerepet játszott az ellene 2006-ban végrehajtott katonai hatalomátvételben. 

A megmozdulás miatt 10 ezer rendőrt és katonát vezényeltek az utcákra. Abhiszit egy tévéinterjúban azt bizonygatta, hogy a tiltakozó akció nem fogja megzavarni a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) péntektől Pattajában megrendezendő csúcstalálkozóját. "Csak egy olyan csoportról van szó, amely káoszt akar teremteni az országban, de a kormány mindent megtesz, hogy megfékezze őket" - mondta. 

Abhiszit eddig minden alkalommal elutasította a tüntetők követeléseit a parlament feloszlatására és az előre hozott választások kiírására vonatkozóan. Az elmúlt két hetet a kormányhivataltól távol, részben külföldön töltötte. 

A puccsal eltávolított Thakszin Sinavatrát korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolták, tavaly októberben távollétében kétévi börtönre ítélték az ország összeférhetetlenségi törvényének megsértése miatt. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik