Külföld

2009.05.05. 22:42

17 százalékos a munkanélküliség Spanyolországban

Madrid - A munkanélküli segélyben részesülő román munkavállalók a jövőben akkor is megkaphatják a támogatást, ha visszatérnek hazájukba munkát keresni - közölte a spanyol munka- és bevándorlásügyi miniszter.

MTI

Celestino Corbacho előző nap Bukarestben írt alá a román kormánnyal megállapodást arról, hogy támogatják a Spanyolországba bevándorolt románok hazatérését. Marian Sarbu esélyegyenlőségi, munka- és családügyi miniszter a megállapodás ellenére nem számol román vendégmunkások tömeges hazatérésével. A rendszer a latin-amerikai országok esetében már működik. A Romániával kötött megállapodás rövidesen hatályba lép, miután megtörténik a szükséges törvénymódosítás. 
 
Spanyolországban a munka- és bevándorlásügyi minisztérium adatai szerint 2009 áprilisában a munkanélküliek száma elérte a 3.644.880-at, ami rekordnak számít 1996 óta, amióta ezt a statisztikát vezetik. A munkanélküliség 17,36 százalékos, az Európai Unión belül ez a legmagasabb ráta.
 
A munkanélküliség emelkedése tavaly  gyorsult fel Spanyolországban: 2008 áprilisa óta 1.306.363 ember veszítette el az állását. A külföldi munkanélküliek száma 500 017 volt áprilisban, közöttük 340 015-en az Európai Unión kívüli országokból érkeztek. Az utóbbi években vendégmunkások ezrei érkeztek Latin-Amerikából, Marokkóból és Kelet-Európából. Sokan közülük az építőiparban és a szolgáltatási szektorban kaptak munkát; ezeket az ágazatokat az utóbbi hónapokban érzékenyen érintette a válság.
 
Jelenleg mintegy 750 ezer román állampolgárt tartanak hivatalosan nyilván Spanyolországban, közülük 70 912 munkanélküli van, és 41 329-en jogosultak munkanélküli segélyre.  Spanyolország támogatja, hogy vállalatai Romániába települjenek. A balkáni ország a 2007-13 közötti EU-költségvetési időszakban 32 milliárd eurót kap az unió strukturális alapjaiból, és ehhez a román kormány is hozzájárul 28 milliárd euróval. 

Romániában 513 621 munkanélküli volt március végén, azaz a munkaképes lakosság 5,6 százaléka volt állás nélkül. Marian Sarbu hétfőn közölte: Romániában továbbra is munkaerőhiány van, és az ország mintegy 100 ezer ember számára képes szakképzési tanfolyamokat szervezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!