Külföld

2009.05.05. 22:18

Katonai lázadás Grúziában - különös történet oroszokról és NATO-hadgyakorlatról

Tbiliszi - Katonai lázadásra szőtt összeesküvést lepleztek le Grúziában - jelentette be kedden a grúz belügyminisztérium, amely szerint a zendülésben Oroszország is szerepet játszott.

MTI

David Szihuralidze védelmi miniszter tájékoztatása szerint a Tbiliszitől mintegy 19 kilométerre keletre fekvő Muhrovani támaszponton egy páncélos zászlóalj több száz katonája megtagadta a parancsot, sőt a zendülők rálőttek civilekre. A miniszter a Rusztavi-2 televíziónak adott nyilatkozatában azt állította, hogy az összeesküvők meg akarták hiúsítani a Grúziában május 6-án kezdődő NATO-hadgyakorlatot, valamint át akarták venni a hatalmat.  A belügyminisztérium szerint nem kellett erőszakhoz folyamodni, a lázadók tárgyalások nyomán letették a fegyvert, vezetőiket pedig jórészt letartóztatták, egyesek elmenekültek. A zendülés irányítóinak nevét és követeléseit nem hozták nyilvánosságra. 

A belügyminisztérium bejelentette, hogy kormányellenes összeesküvést számolt fel, a résztvevőket letartóztatták az előző éjszaka. A védelmi minisztérium szerint a zendülés ezután tört ki. Az elnöki hivatal egy neve elhallgatását kérő munkatársa szerint a zendülők csak a készülő NATO-hadgyakorlatot akarták megakadályozni, és arra nincs bizonyíték, hogy hatalomátvételt terveztek volna, és arra sincs, hogy Oroszország zsoldjában álltak volna. Tisztek egy kis, elégedetlen csoportja vett benne részt, amely 2001-ben hasonló akciót hajtott végre ugyanabban a laktanyában - mondta.

A grúz ellenzék szerint a zendülésről szóló bejelentéssel a kormány el akarja terelni a figyelmet a több mint három hete folyó ellenzéki tiltakozásokról és utcai megmozdulásokról. "A jelentések kitaláltak. Ez csak mese, ilyeneket már annyit hallottunk tőlük" - mondta egyik vezetőjük.  Az ellenzék hétfőn bejelentette, hogy az úttorlaszok építésével járó tiltakozó megmozdulásokat kiterjesztik a főváros környékére is, ami azt eredményezheti, hogy az országot kelet-nyugati irányban átszelő főutat és Tbiliszi bejáratait is lezárják. Katonai szakértőkben fölmerült, hogy Szaakasvili ki akarta vezényelni a hadsereget ellenük, ezért tagadták meg a parancsot a katonák.

A grúz belügyminisztérium közlése szerint Miheil Szaakasvili grúz elnök életére törtek az összeesküvés szervezői. Sota Utiasvili belügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy a katonai lázadás előkészületeibe bevont személyek pénzt kaptak Oroszországtól. Kijelentette, hogy a szervezők a védelmi minisztérium korábbi magas beosztású tisztségviselői voltak, s már őrizetbe vették a grúz hadsereg több magas rangú tisztjét. A gyanú szerint azt tervezték, hogy orosz segítséggel robbantásos merényletet hajtanak végre a NATO-hadgyakorlaton.

Szemtanúk elmondása szerint nagyjából harminc harckocsi, illetve páncélozott csapatszállító járművet vezényeltek a grúz fővárosból a Muhrovani támaszponthoz. A rendőrség lezárta az oda vezető utat, így az újságírók nem tudnak eljutni a támaszpontra. Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Mamuka Gorgisvili, a Muhrovani támaszpont parancsnoka közleményben bírálta a kormányt, de azt ígérte, hogy nem alkalmaz erőt.
 
Vano Merabisvili belügyminiszter kora délután azt közölte, hogy véget ért a lázadás, és a támaszpont parancsnokát őrizetbe vették. A miniszter a Muhrovaniban lévő katonai támaszponton tartózkodik, ahová megérkezett Miheil Szaakasvilli államfő is. Merabisvili elmondta, hogy bejutottak a bázisra, ahol mindenkit megnyugtattak. A parancsnokot őrizetbe vették, a többieket pedig kihallgatják - tette hozzá.
 
Dmitrij Rogozin, Oroszország NATO-nagykövete Brüsszelből nyilatkozva őrültségnek minősítette a vádakat. Az orosz biztonsági erők egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselője szintén határozottan visszautasította azt a feltételezést, hogy Moszkva állna a lázadás hátterében. Oroszország korábban többször is utalt arra, hogy Miheil Szaakasvili grúziai elnök megtalálhatja a módját annak, hogy elvonja a figyelmet a lemondását követelő ellenzéki erők tiltakozásáról.   A NATO-nak le kellene mondania a gyakorlatot az "őrültek házában", hiszen "a grúz katonák nem képesek megfelelően fogadni külföldi kollégáikat, mert saját elnökük ellen lázonganak" - mondta Rogozin.
 
Televíziós nyilatkozatában Szakasvili úgy fogalmazott, hogy nagyszabású lázadást akartak szervezni Tbilisziben, s az Grúzia szuverenitása, valamint a kormány európai és euroatlanti integrációs törekvései ellen irányult volna. Úgy vélte, hogy a katonai lázadás komoly fenyegetést jelent, de csak elszigetelt incidensről van szó.
 
A grúz védelmi minisztérium ugyanakkor megerősítette, hogy megtartják a hadgyakorlatot, amelyben tucatnyi NATO-tagállam és partnerország kereken ezer katonája vesz részt. A Tbiliszitől keletre fekvő Vaziani bázison - egy hajdanvolt orosz légi támaszponton, amely mintegy 70 kilométerre fekszik a legközelebbi, Dél-Oszétiában lévő orosz katonai állástól - válságkezelő gyakorlatot tartanak június 3-ig. Jereváni diplomáciai források közlése szerint Örményország lemondta a részvételt. A gyakorlat május 6-án kezdődő első szakasza úgynevezett törzsvezetési gyakorlat, amelyen csapatok nem mozognak, a parancsnoki törzs csak térképen szimulálja az eseményeket.


A grúz haderő fellázadt katonáit fegyverletétel után elszállítja egy busz a Tbiliszitől 30 km-re északkeletre fekvő Muhrovani támaszpontról 2009. május 5-én. (MTI/AP/Shakh Aivazov)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!