Külföld

2009.05.06. 10:22

Név-zűrök Kínában: 92 millió Vang, 91 millió Li

Peking - Csaknem 17 millió kínai viseli a Ma nevet: a ló jelentésű írásjegy csak a 13. a leggyakrabban használt családnevek sorában, de így is rengeteg probléma van vele, különösen akkor, ha azonos keresztnevek társulnak hozzá - ami bizony meglehetősen gyakori. A The New York Times pekingi tudósításban foglalkozott a sajátos jelenséggel, amely egyrészt abból adódik, hogy a kínai nyelv több tízezer írásjegyet ismer (bár jóval kevesebbet használ), másrészt abból, hogy a kínaiak oly sokan vannak.

MTI

Vágtató Ló

A most 26 éves kínai hölgy, Ma Cseng (Ma Cheng) születésekor a művelt nagypapa addig bújta a szótárakat, amíg talált egy elegáns megoldást - pontosabban egy nagyon ritka írásjelet. A Cseng szó jelentése ugyanis vágtató ló vagy táltos, és írásjele majdnem pontosan úgy fest, mint a Ma karakter, csak éppen kicsiben háromszor megismétlődik. A nagyapa úgy okoskodott, hogy aki csak meglátja unokájának írott nevét, azonnal meg fogja jegyezni. Ma kisasszony büszke is a nevére, és ragaszkodik hozzá.  Kínaiak milliói izgulnak azért, hogy különleges nevük azonnal feltűnjön, és egyfajta társadalmi státust biztosítson a számukra. Az egyéni jellegzetesség azonban ellenkezik a kínai közigazgatás szellemével, amelynek elsődleges szempontja éppen a rend. 

Kézzel írott személyi igazolvány    

A kormány közbiztonsági hivatala ugyanis modernizálja az eddigi, kézzel írott személyi igazolványokat. Számítógépen leolvasható kártyát kap a több mint 1,3 milliárd kínai, színes fotóval és beépített mikrocsippel. Az új igazolványt nehezebben lehet hamisítani, a repülőtereken vagy más biztonsági pontokon pedig könnyebb ellenőrizni. A gond abból adódik, hogy a számítógépes rendszer a mintegy 55 ezer kínai írásjegyből "alig" 32 252-t ismer fel. Ezért Ma kisasszony és még vagy 60 millió kínai, akinek nevében olyan ritka karakterek szerepelnek, amelyek hiányoznak a hatósági számítógépből, nem kaphat új személyit - hacsak nem választ magának egy másik, megfelelő, ám szokványos nevet.

Száz családnév több milliárd embernek
 
Az "egyénieskedők" helyzete várhatóan még romlani is fog, ugyanis az Új Kína hírügynökségnek egy illetékes elmondta, hogy a hatóságok szorgalmasan dolgoznak egy szűkített, csak 8000 írásjegyből álló listán. Ez is több mint kétszerese annak, amelyet a hétköznapi életben, például a kínai sajtóban használnak. A ritka neveknél már csak a gyakoriak okoznak nagyobb kalamajkát. Becslések szerint a kínaiak 85 százaléka alig száz családnéven osztozik. (Ezzel szemben egy 70 000 családnevet tartalmazó listával is csak az amerikaiak 90 százalékát lehetne lefedni...) 

A legutóbbi felmérés szerint a Vang (Wang) név vezet, 92 millió kínai kapja fel a fejét, ha így szólítják meg; 91 millióan „büszkélkednek” a Li családnévvel, a még dobogós Csangok (Zhang) száma 86 millió. Nem csoda, ha az ázsiai országban százezer számra élnek teljesen azonos nevű emberek. Csang Vejből (Zhang Wei) például több mint 300 ezer akad.  Ezért használ oly sok kínai ritka keresztnevet - amire viszont egyre ritkábban lesz alkalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!