Külföld

2009.06.20. 21:24

Gyilkos merénylet Kirkuk közelében: több mint hatvan halott, kétszáz sérült

Kirkuk - Legalább 64-en meghaltak és több mint kétszázan megsebesültek egy öngyilkos merényletben, amelyet szombaton az észak-iraki Kirkuk város közelében, egy síita mecset mellett követtek el - közölte az arab ország egészségügyi minisztériuma.

MTI



Túlélőket keresnek a romok között, a Bagdadtól 290 km-re északra fekvő Kirkuk közelében 2009. június 20-án, miután egy öngyilkos merénylő robbanóanyaggal megrakott teherautóval levegőbe röpítette magát egy síita mecset mellett a déli imát követően. A támadás következtében legalább 25 ember életét vesztette, több mint száz megsebesült. (MTI/AP/Emad Matti)

A merénylő egy robbanóanyaggal teli teherautóval röpítette magát a levegőbe a déli imádságot követően, amikor a hívek kijöttek a mecsetből. A mentőalakulatok folytatják a robbanás következtében a környéken összedőlt épületek romjainak az átkutatását, amely még a késő esti órákban is tartott. A kutatásba amerikai katonák is bekapcsolódtak.

A Kirkultól 30 kilométerre lévő Taza településen elkövetett merénylet több mint egy év óta az egyik legvéresebb erőszakos cselekmény volt Irakban. 

A merényletet a hatóságok összefüggésbe hozzák azzal, hogy az Irakot megszálló amerikai csapatok a biztonsági egyezmény értelmében június 30-ig kivonulnak a városokból, és a szélsőséges erők megpróbálják aláásni a kormányba vetett bizalmat a biztonság terén.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!