Külföld

2009.07.03. 21:40

Gerillaháború Afganisztában: kitérnek a tálibok az amerikai-brit offenzíva elől

Kandahár, Kabul - Csekély ellenállásba ütköztek pénteken, az előző nap elindított amerikai offenzíva második napján a tengerészgyalogosok Afganisztán déli részén, a Hilmend folyó völgyében, de a tálib ellenfél szerint az új támadás is kudarcot vall végül, mint eddig mindegyik.

MTI


Amerikai tengerészgyalogos amerikai zászlóval a hátizsákján tüzelőállásban helyezkedik el egységével Nava térségében 2009. július 3-án. Az előző napra virradó éjszaka harci helikopterek támogatásával mintegy négyezer tengerészgyalogos, valamint több száz afgán katona és rendőr indított támadást a dél-afganisztáni Hilmend tartományban fekvő tálib erősség, Nava közelében. A Hilmend folyó völgyében a tálib lázadók kezén lévő falvak elleni támadás a legnagyobb afganisztáni hadművelet azóta, hogy Barack Obama amerikai elnök az év elején hivatalba lépett. (MTI/AP/David Guttenfelder)

Az offenzíva célja, hogy a völgy egész alsó szakaszáról kiűzzék az ellenséget, és a korábbiakkal ellentétben meg is tartsák a területet. Ehhez meg akarják nyerni a helyi lakosság támogatását, mert a korábbi, hagyományos katonai taktika nem hozott eredményt. A tengerészgyalogosokat minden faluba "civil stabilitási tanácsadó" kíséri, és tanácskozásokat tartanak a helyi vezetőkkel - mondta Bill Pelletier százados, szóvivő.
    
Az ellenfelek taktikájáról közölte, hogy két-három fős kis csoportok próbálkoznak az ellenállással, de ahogy megérkezik az amerikai erősítés, megszakítják a harcérintkezést, és elmenekülnek. - Ennek ellenére semmit sem veszünk biztosnak, mert tudjuk, hogy ellen fognak állni - tette hozzá. 
    
Az amerikai támadással párhuzamosan folyik a Hilmend völgyének egy másik szakaszán, Laskargár tartományi fővárostól északra a britek tíz napja kezdett hadművelete, amelynek a vízi átkelőhelyek ellenőrzés alá vonása a célja; eddig 13 ilyen átkelőt foglaltak el. Ezzel a felkelők mozgását akadályozzák Laskargár és Geresk város között. Az ellenfél aknák telepítésével védekezik; ezekből már közel százat hatástalanítottak a walesi gárda katonái.
    
A tálibok egyik szóvivője kijelentette, hogy igazából még nem vették fel a harcot az offenzívában bevetett 4000 tengerészgyalogos ellen, és olyan gerillaharcra készülnek, amely kudarcra ítéli az amerikaiakat. "Nem rohanunk nekik, mert sokan vannak, és bevetik a légierőt" - mondta, és azt állította, hogy máris tucatnyi katona esett el. Internetes oldalukon három brit harckocsi kilövéséről adtak hírt, és arról, hogy az összes katonát megölték bennük. Amerikai és brit közlések szerint ők egy, illetve két katonát vesztettek, és tucatnyi tálibot öltek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!