Külföld

2009.07.14. 14:06

Párizsi díszszemle indiai vendégekkel

Párizs - India volt a díszvendége kedden a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezett hagyományos díszszemlének, amelyet Manmohan Szingh indiai miniszterelnök és Nicolas Sarkozy francia elnök jelenlétében négyszáz indiai katona nyitott meg a párizsi Champs Elysées-n. Az indiai hadsereg először vett részt külföldön katonai díszszemlén.

MTI

India egyik legrégebbi gyalogos ezredének, az 1768-ban alapított Marathának a katonáit az indiai légi és haditengerészeti erők bemutatója követte a francia forradalom évfordulóján minden évben megrendezett katonai parádén. India meghívásával Párizs a két ország között a védelmi politika terén 1998-ban létrejött stratégiai partnerséget kívánta hangsúlyozni: Izrael és Oroszország mögött Franciaország India harmadik legnagyobb katonai beszállítója. 

A világ harmadik legnagyobb hadseregének bemutatója

A létszámát tekintve a világ harmadik legnagyobb hadseregének bemutatkozását a ragyogó napsütéses időben több ezren követték figyelemmel a helyszínen.   Az idei díszszemle másik nagy eseménye a francia légierő megalakulásának 75. évfordulója volt: a légi parádén 68 vadászgép repült el a világ egyik legszebb sugárútja felett, egy részük a 75-ös számot formázó alakzatban. 
 
A vadászgépeket követően közel ötezer gyalogos közül csak az idegenlégió katonái haladtak külön ritmusban: percenként 88 lépés tettek meg a többiek 120 lépésével szemben. A szárazföldi erők 380 járművel vonultak fel, utánuk a Köztársasági Gárda 240 lovasa következett.  A katonai parádét egy második légi bemutató zárta: a hadsereg, a csendőrség és a polgári védelem 37 helikoptere repült át a Champs Elysées felett, miközben hét ejtőernyős érkezett a dísztribün elé, akiket egyesével üdvözölt az államfő. 
    
Sarkozy a díszszemlén a France 2 közszolgálati televíziónak adott interjújában méltatta a francia hadsereg hatékonysága és modernizálása érdekében az elmúlt időszakban végrehajtott reformokat, s ígéretet tett arra, hogy a gazdasági válság miatt nem csökken a védelmi költségvetés. Az elkövetkező 12 évben 377 milliárd eurót szán Franciaország a hadsereg további modernizálására - hangsúlyozta az elnök. 
    
A díszszemlét követően az államfő munkaebéden látja vendégül az indiai kormányfőt, majd részt vesz a hagyományos "garden partyn" az Elysée-palota kertjében, amelyre a politikai, kulturális és gazdasági élet személyiségei mellett 139, hátrányos helyzetűeket támogató egyesület kapott meghívást. A gazdasági válság miatt azonban az elnöki hivatal a tavalyi hétezerről idén ötezerre csökkentette a meghívottak számát. 
   
A nemzeti ünnep eseményeit az idén 120 éves Eiffel-torony tövében este harmincperces tűzijáték zárja, amelynek során 15 ezer rakétát lőnek fel. Az azt megelőző ingyenes koncertre 800 ezer embert várnak a szervezők a Mars-mezőre, ahol Christophe Maé után a franciák legnagyobb rocksztárja, Johnny Hallyday lép fel.

 317 gépkocsit gyújtottak fel a nemzeti ünnep előestéjén

Háromszáztizenhét gépkocsit gyújtottak fel, és a biztonsági erők 13 tagja sebesült meg könnyebben Franciaországban azoknak az erőszakos cselekményeknek a során, amelyek a keddi francia nemzeti ünnep előestéjén történtek - közölte a rendőrség.

A tájékoztatás szerint ennek ellenére a július 14-re virradó éjszaka viszonylagos nyugalomban telt el, nagyobb incidens nem történt. Több támadást követtek el pirotechnikai eszközökkel a biztonsági erők ellen, tizenkét rendőr és egy csendőr megsérült, többségük enyhébb halláskárosodást szenvedett. 
    
A tájékoztatás szerint idén, a tavalyi adatokkal összehasonlítva, 6,73 százalékkal több gépkocsit gyújtottak fel. Kedd reggelig a hatóságok 240 embert hallgattak ki. Ez a szám 2008-ban még csak 121 volt. 190 személyt helyeztek rendőri felügyelet alá, míg tavaly csupán 72-őt.
    
Franciaországban szinte hagyományossá váltak az ilyen erőszakos cselekmények a nagyvárosokban, ahol a külterületen élő hátrányos helyzetű fiatalok így fejezik ki elkeseredettségüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!