Külföld

2009.08.31. 14:14

Gyászszoborral tiltakoznak a szlovákiai nyelvtörvény ellen Csicsón

Prága/Pozsony - Gyászszobrot kapott a dél-szlovákiai Csicsón a szlovák államnyelvtörvény. A monumentális faszobrot, amely a kisebbségi anyanyelvhasználatot korlátozó jogszabály elleni tiltakozás jelképe, vasárnap délután avatták fel - írja a Felvidék.ma című szlovákiai magyar hírportál.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A szobrot kedden Dunaszerdahelyen a szlovákiai magyaroknak a nyelvtörvény elleni országos tiltakozó nagygyűlésén is bemutatják. 
    
A több mint kétméteres műalkotás ötletgazdája Farkas Attila, budapesti alkotóművész, a kivitelezést pedig a csicsói fafaragók vállalták Nagy Géza vezetésével.
    
Az ünnepi szoboravatáson több százan vettek részt, beszédet Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke mondott. 

"A felvidéki magyarságot gúzsba akarják kötni, el akarják némítani, és ezt nem engedhetjük! Ez a szobor üzenete" - hangzott el Csicsón.
    
A szoboravatást a Csallóközi, Csilizközi és Csicsói Hagyományokért és Kultúráért Közhasznú Társaság szervezte. A műalkotás a falu szoborparkjában fog állni.


Fából készült szobor látható egy szoboravató ünnepségen a dél-szlovákiai Csicsón 2009. augusztus 30-án, miután DURAY Miklós, az MKP stratégiai alelnöke (b2) leleplezte a szlovák államnyelvtörvény gyászszobrát.  (MTI/TASR)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!