Külföld

2009.08.05. 22:14

Obama elnök üdvözölte a két amerikai újságíró hazatérését Észak-Koreából

Washington - Üdvözölte a két újságíró hazatérését Észak-Koreából szerdán Barack Obama amerikai elnök, aki külön magasztalta az ügyben közbenjáró Bill Clinton ex-elnököt.

MTI

A dicséretből kijutott Al Gore egykori amerikai alelnöknek is. Obama a washingtoni Fehér Ház gyepén nyilatkozott újságíróknak. Elmondta, rendkívül megnyugtató érzés kiszabadulásuk, és a jó hírről már akkor értesítette a hozzátartozókat, amikor az újságírók Phenjanban felszálltak a repülőre.
    
Az elnök hangoztatta, hogy hazatérésük nemcsak a családoknak jelent örömet, de az egész országnak.
    
A kaliforniai Current TV alkalmazásában lévő két újságíró, Laura Ling és a Euna Lee az ügyben közvetítő Clintonnal egy magánrepülőgép fedélzetén érkezett vissza szerdán az Egyesült Államokba. A Los Angeles melletti Burbank repülőtérre érkeztek, ahol hozzátartozóik vártak rájuk. Ling újságíróknak elmondta, attól tartott, hogy munkatáborba kerülhetnek, amikor kedden egy általuk ismeretlen helyre vezették őket, ahol azonban Bill Clinton várta őket. "Tudtuk, életünk rémálma a végéhez közeledik" - tette hozzá.
    
Az újságíró köszönetet mondott azoknak az ismerősöknek és ismeretleneknek, akik felemelték szavukat szabadulásuk érdekében.
   
Nem számít áttörésre az Egyesült Államok és Észak-Korea kapcsolatrendszerében Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki szerdán Kenyában tartózkodott hivatalos látogatáson. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy Phenjan ezt követően kész lesz tárgyalni az amerikaiakkal az atomprogramja felszámolásáról kezdett hatoldalú tárgyalások keretében. 
    
A két újságíró szabadulásával kapcsolatban elárulta, Washington üzenetet kapott Phenjantól a fogva tartott újságírók és hozzátartozóik révén, hogy ha Bill Clinton ex-elnököt megbízottként küldik Észak-Koreába, az segítheti legjobban az amerikai foglyok kiszabadulását.   
    
A külügyminiszter nem tudja, hogy a volt amerikai elnök és Kim Dzsong Il észak-koreai vezető hosszas megbeszélése áttörést hozhat-e a nukleáris kérdésben. "Nem ez volt a cél, és erre természetesen nem is számítunk" - mondta. Bízik ugyanakkor abban, hogy Phenjan a jövőben helyes döntéseket hoz majd a kérdésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!