Külföld

2009.08.30. 22:21

Tovább mélyül az amerikai lapok válsága, csökkenő reklámbevételek

Washington - Három év óta a legnagyobb mértékű reklámbevétel-csökkenést voltak kénytelenek elkönyvelni a második negyedévben az amerikai újságok, amelyek abrutális recesszióval és az internet térhódításával is küzdenek - közölte vasárnap az Amerikai Lapszövetség (NAA).

MTI

Az Egyesült Államokban kiadott újságok reklámbevételei a tavalyi év hasonló időszakához képest 29 százalékkal csökkentek, ez 2,8 milliárd dolláros visszaesést jelent.
    
A bevételeik folyamatos zsugorodásával küzdő újságok számára az elmúlt negyedév volt a legnehezebb az elmúlt három évben. A nyomtatott lapok legfőbb profitforrását a hirdetések jelentik.
    
Az NAA értékelése szerint az április-május-júniusi időszak adatai csak azért nem jelentenek sokkot a médiában, mert a reklámbevételek, főleg az utóbbi egy évben, amúgy is drámai ütemben apadtak. Astatisztika azonban a lapok válságát jelzi. Egy rossz út borzasztó szakaszát mutatják az adatok - fogalmazott John Sturm, az NAA vezérigazgatója. 
    
Az első félévet tekintve ugyancsak 29 százalékkal csökkentek az újságok a reklámbevételei, 13,4 milliárd dollárra estek vissza.
    
Egyes lapok vezetői azt remélik, hogy a harmadik negyedév kilábalást fog hozni a súlyos helyzetből, mivel a recesszió elmúltával a hirdetések is megszaporodnak majd. Kend Doctor médiaszakértőazonban nem derűlátó: szerinte az újságok krízise, a hirdetési bevételek csökkenése csak felerészben írható a recesszió számlájára. A másik fő ok az, hogy egyre több reklámdollár az olcsóbb internetes felületekre vándorol. Bár a lapok egyre több bevételhez jutnak on-line hirdetésekből, ez nem képes ellensúlyozni a nyomtatott média kieső profitját. 
    
Az NAA szerint az elmúlt negyedévben a sajtó internetes reklámbevételei is csökkentek, a tavalyihoz képest 16 százalékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!