Külföld

2009.09.14. 20:17

A bankok szigorúbb felügyeletét sürgette Barack Obama

New York - A bankok szigorúbb felügyeletét sürgette hétfőn a New York-i Wall Streeten Barack Obama amerikai elnök; hangsúlyozta, a viszonylagos piaci nyugalmat ki kell használni a reformokra egy újabb pénzügyi válság megelőzése érdekében.

MTI

Azt mondta, újabb jelei mutatkoznak annak, hogy a bankok olyan kockázatos tevékenységet folytatnak, amely tavaly csaknem teljes pénzügyi összeomláshoz vezetett.
    
"Ezekhez az időkhöz nem fogunk visszatérni" - hangsúlyozta, s figyelmeztetett: a történelem nem ismétli meg önmagát, nem lesz újabb szövetségi bankmentés.
   
Obama a Wall Street szorosabb ellenőrzését, nagyobb átláthatóságot és elszámoltathatóságot szorgalmazott. Arra kérte a kongresszust, hogy még idén fogadja el a szabályozási reformot.
   
A vezető amerikai bankok tőszomszédságában mondott beszédet - a történelmi Szövetségi csarnokban, ahol az első elnök, George Washington 1789-ben letette az esküt, az első amerikai törvényhozás ülésezett és elfogadták az emberi jogokról szóló törvényt -, annak az évfordulóján, hogy a Lehman Brothers bank tavaly ősszel csődbe ment, ami hitelpiaci pánikot és befagyást okozott.
    
Obama a korábbinál kiterjedtebb nemzetközi egyeztetéseket szorgalmazott az esetleges jövőbeni pénzügyi krízisek megelőzésére.
   
Egyúttal figyelmeztette a Wall Street bankjait: folytassanak felelősségteljesebb üzletpolitikát, és kerüljék el azt a vakmerő viselkedést, amely a 2008-2009-es pénzügyi káoszt előidézte. Arról is beszélt, hogy a pénzügyi válság viharai oszlani látszanak, s ezért az állam fokozatosan kivonulhat a pénzügyi szektorból. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a Wall Street a gazdasági helyzet stabilizálódásával ne váljon önelégültté, ne számítsanak arra, hogy az adófizetők pénzéből legközelebb is megmentik őket. Egyes banki vezetők sajnos félreértik a helyzetet, nem tanulnak a Lehman bukásából és a válságból, s ezt saját kárukra és a nemzet kárára teszik - fogalmazott.
   
Elemzők megjegyzik: kérdéses, hogy a kongresszus mikor tud dönteni a pénzügyi szabályozási reformról, amely megosztja az egészségügyi reformmal elfoglalt törvényhozást. Obama gyökeres átalakítást kezdeményezett, amely fogyasztóvédelmi garanciákat és a fontos bankok összeomlása elleni biztosítékokat tartalmaz. Hétfőn megerősítette: egyebek mellett egy új fogyasztóvédelmi pénzügyi ügynökség létrehozását, valamint a bankok tőketartalékolási és likviditási kötelezettségeinek szigorítását tartja szükségesnek.
   
A Lehman egy évvel ezelőtti csődjét soha nem látott szövetségi intervenció követte: a kormány hatalmas összegeket pumpált a nagybankokba, hogy megelőzze a gazdaság katasztrofális összeomlását. Elsőként kisegítették az AIG óriásbiztosítót, majd intézkedések történtek a hitelpiac kiolvasztására, bankok összeolvadásáról és részleges kormányzati tulajdonba kerüléséről döntöttek, 700 milliárd dolláros bankmentő csomagot fogadtak el. Később megmentették a detroiti autógyárakat és 787 milliárd dolláros gazdasági ösztönző csomagot fogadott el a kongresszus.
   
A hétfői The New York Times megjegyezte: bár Obama úgy állítja be, hogy a kormány "kelletlen résztulajdonos" Amerika több vezető bankjában és iparvállalatában, a válság óta eltelt egy évben a kormány az ország legnagyobb hitelezőjévé, biztosítójává, autógyártójává vált.
   
A The Washington Post arról írt, hogy az egészségügy reformja körüli heves viták miatt a pénzügyi reform a nyáron szinte feledésbe merült.


Barack OBAMA amerikai elnök beszél Wall Street-i bankárok és más pénzügyi szakemberek előtt a New York-i Federal Hallban 2009. szeptember 14-én, abból az alkalomból, hogy éppen egy éve szűnt meg létezni az amerikai nagybank, a 158 éves Lehman Brothers; a negyedik legnagyobb amerikai befektetési bank csődje pedig pénzügyi és gazdasági válságot indított el először az Egyesült Államokban, majd világszerte. Obama beszédében újfajta pénzügyi szabályozás, valamint az efféle válság megelőzésének szükségességére utalt. (MTI/EPA/DANIEL ACKER)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!