Külföld

2009.09.24. 10:00

Választások Portugáliában: a közvéleménykutatóknál növelték előnyüket a szocialisták

Lisszabon - Közvélemény-kutatásokból ítélve nőtt a portugáliai szocialisták előnye a vasárnapi parlamenti választás előtt, de támogatottságuk még mindig nem elegendő ahhoz, hogy többségbe kerüljenek a törvényhozásban.

MTI

A Diário Economico című napilapban csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérés - amelyet a Marktest intézet készített - 40 százalékosra tette a Szocialista Párt (PS) támogatottságát, míg ugyanez az intézet szeptember 12-i felmérésében 35,3 százalékos népszerűséget mért a kormányzó pártnak.
    
A jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatottsága 32,4 százalékról 31,6-re esett.
    
A számokból ítélve a szocialisták jobbára a Baloldali Blokk nevű párt kárára növelték előnyüket, az említett tömörülés támogatottsága ugyanis 16,2 százalékról 9 százalékra esett.
    
Elemzők szerint a parlamenti többséget nélkülöző kormány a gazdasági világválság közepette bizonytalanabbá teheti a portugál politikát, különös tekintettel a jövő évi költségvetés elfogadtatására.
    
A 2005-ös választáson a szocialisták 45 százalékot szereztek, 121 képviselővel szilárd támogatottságuk volt a 230 fős törvényhozásban. Ha a vasárnapi választási eredmény tükrözni fogja a legfrissebb közvélemény-kutatás adatait, akkor a szocialistáknak csak 105 képviselőjük lesz a parlamentben. A Marktest által szeptember 18-21 között készített felmérés azonban arról tanúskodik, hogy a választásra jogosult polgárok csaknem 37 százaléka még mindig nem döntötte el, kire fog szavazni, s emiatt nehéz pontosabban megbecsülni a szavazás kimenetelét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!