Külföld

2009.10.15. 20:35

Bajnai: példa értékű az osztrák-magyar kapcsolat

A miniszterelnök szerint számíthatunk egymásra a nehéz helyzetekben.

MTI

A magyar miniszterelnök és osztrák kollégája, Werner Faymann kancellár sikeresnek és gyümölcsözőnek nevezte a két ország együttműködését. "Számíthatunk egymásra nehéz helyzetekben" - fogalmazott Bajnai Gordon, és utalt arra, hogy tavaly októberben Ausztria szolidáris volt Magyarországgal a válságban. "Az osztrák szál" a magyar fejlődésben a rendszerváltás előtt ott volt és azóta is jelen van. Az osztrák bankok jelentős szerepet játszanak a magyar állampolgárok és vállalkozások finanszírozásában - mondta.

A két ország egyetért abban, hogy az Európai Unió hatékony működését biztosítani hivatott Lisszaboni Szerződésnek minél előbb életbe kell lépnie. A gazdasági válság miatt is fontos, hogy biztosított legyen az Európai Unió hatékony működése - hangsúlyozta a két miniszterelnök. Werner Faymann osztrák kancellár Václav Klaus cseh államfő álláspontjára utalva kijelentette: a szerződésre vonatkozó további követelések "nem mehetnek az emberi jogok, vagy az elüldözöttek jogainak a rovására". "Szeretnénk, ha a ratifikáció úgy történne meg, hogy a Lisszaboni Szerződés aláírása ne kérdőjelezhesse meg azokat az alapvető emberi jogi értékeket, amelyek talaján mind a 27 tagország áll" - fogalmazott a magyar miniszterelnök. A cseh elnök a szerződés aláírása előtt azt követeli az Európai Uniótól, hogy Csehországot cserében mentsék fel az európai emberi jogi charta hatálya alól. Az államfő szerint csak így lehet megakadályozni, hogy a II. világháború után Csehszlovákiából - részben Ausztriába - kitelepített németek visszakövetelhessék elkobzott vagyonukat.

Ausztria és Magyarország számos területen szorosan együttműködik az Európai Unióban - mondta Faymann. Példaként említette a schengeni övezet külső határainak védelmében való együttműködést és az illegális bevándorlás elleni fellépést. Kitért arra is, hogy az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési program keretében eddig 48,3 millió eurót kötöttek le. A döntően európai uniós finanszírozású, a 2007-2013 közötti időszakra szóló program közel százegymillió eurós keretéből magyar részről Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében igényelhetnek támogatásokat pályázati úton. Bajnai Gordon üdvözölte, hogy egyre több kis út nyílik meg osztrák és magyar települések között, "hétköznapi értelmet adva" a schengeni övezetnek. Kiemelte a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal fejlesztését is, rámutatva, hogy a közös beruházás Magyarországon valósul meg, de az osztrák szállítmányozás számára is előnyös.

Újságírói kérdésre válaszolva Bajnai a határ mindkét oldalán tiltakozásokat kiváltó heiligenkreuzi égetőművel kapcsolatban azt mondta: a magyar kormány tisztában van vele, hogy Ausztriában ez tartományi hatáskörbe tartozik, s hogy független szakértői testület előtt van az engedélyezés. "Reméljük, hogy a vizsgálat megoldást hoz a kérdésben, olyan megoldást, amely a környéken lakók számára megnyugtató, környezetbarát megoldás" - tette hozzá. Magyarország az osztrák kormánytól annyit kért, hogy politikai súlyával segítse ezt a folyamatot" - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!