Külföld

2009.10.13. 14:00

Megbukott a román kormány

Megbukott kedden a román kormány, miután a parlament két háza megszavazta az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az Emil Boc miniszterelnök vezette, csak a Demokrata Liberális Párt (PD-L) tagjaiból álló kabinet ellen október 8-án terjesztett be bizalmatlansági indítványt az ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A kabinet bukását azonban a kormánykoalícióból korábban kivált Szociáldemokrata Párt (PSD) voksai biztosították. 

Az indítvány mellett 254 képviselő és szenátor tette le voksát (az indítvány elfogadásához legalább 236 szavazatra volt szükség), ellene 176-an foglaltak állást. A 471 honatya közül 448 volt jelen a szavazásnál, 23-an hiányoztak, a jelenlévők közül csak 434-en voksoltak.

A román alkotmány értelmében most Traian Basescu államfőn a sor, az ő feladata megbízni egy politikust egy új kormány megalakításával. Ehhez előzőleg konzultálnia kell a parlamenti pártokkal. A megbízott miniszterelnöknek - ha sikerül összeállítania az új csapatot - tíz napon belül kell bizalmat kérnie a törvényhozó testület két házának (képviselőház és szenátus) együttes ülésén, mind a kormány személyi összetételét, mind az új kormányprogramot illetően. Az új kormány eskütételéig a jelenlegi kormány ügyvezető testületként marad a helyén, ilyen minőségében már nem kezdeményezhet törvényeket és nem adhat ki sürgősségi rendeleteket.

Ha két kormányalakítási kísérlet kudarccal végződik, az államfő feloszlatja a parlamentet, és előre hozott választásokat írhat ki. Erre azonban nem kerülhet sor a november 22-én és december 6-án esedékes kétfordulós államfőválasztásokig, mivel az alkotmány értelmében fél évvel az államfő mandátumának lejárta előtt nem lehet feloszlatni a törvényhozó testületet.

Most az a kérdés, hogy Basescu újra Emil Bocot kívánja-e megbízni az új kabinet megalakításával. A szociáldemokraták és liberálisok szakértői kormányt szorgalmaztak, amit azonban az államfő korábbi megnyilatkozásaiban kifejezetten ellenzett. A legfőbb belpolitikai kérdés egyébként az utóbbi hetekben az volt: van-e értelme a kormányváltásnak az államfőválasztás előtt, hiszen bárki is lesz majd az új elnök, biztos, hogy változni fog a koalíciós képlet. 

Az utolsó pillanatig nem volt biztos a bizalmi szavazás kimenetele, mivel a napokban számos híresztelés látott napvilágot arról, hogy a Demokrata Liberális Párt (PD-L) állítólag "megvásárolt" számos ellenzéki képviselőt és szenátort. Ennek nyomán mind a szociáldemokrata, mind pedig a liberális pártvezetés kizárással fenyegette meg azokat a tagjait, akik távol akartak maradni a szavazástól, vagy pártjuk álláspontjának ellenében akartak volna voksolni. A két párt honatyái ezért nem éltek titkos szavazási jogukkal, hanem jól láthatóan jelezték, hogy az igent vagy a nemet támogatják.

Az RMDSZ a szavazás előtt nem mondta ki egyértelműen, hogy megszavazza-e az egyébként általa is jegyzett bizalmatlansági indítványt. A szervezet képviselőházi és szenátusi frakciói még az ülés előtt is elemezték a helyzetet, az utolsó pillanatig tárgyalásokat folytattak a három másik parlamenti párttal. Végül is az RMDSZ honatyái saját belátásuk szerint voksolhattak. A szövetség vezetői hangsúlyozták: az indítvány sorsa amúgy sem az ő kezükben van, hiszen a PSD és a PNL együtt rendelkezik a kormány megbuktatásához szükséges szavazatmennyiséggel.

A rendszerváltás óta eltelt húsz évben először fordul elő, hogy egy román kormány bizalmi szavazás nyomán bukik meg.

 Garzó Ferenc, az MTI tudósítója jelenti

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!