Külföld

2009.10.15. 11:15

Politikusok péniszéről készül műalkotás Prágában

Cseh politikusok péniszeit jelképező szökőkút lesz Prágában, a nemzeti színház közelében épülő új bevásárló központban. Az alkotó sokat töprengett azon, hogy mit készítsen, végül a sivár cseh belpolitikai helyzet ihlette meg.

MTI

Az eredeti alkotást David Cerny, neves cseh művész tervezte meg és készíti el. Cerny legutóbb az idei év elején hívta fel magára a figyelmet. Az Entropa elnevezésű multimediális műalkotása, amely a cseh európai uniós elnökség idején fél évig Brüsszelt díszítette, egész Európa érdeklődését felkeltette, s több botrányt kavart. A sokat vitatott művész mostani prágai terve zárt pályázaton nyert.
   
"David Cernyvel együttműködni mindig nagy élmény, jó szórakozás. Örülök, hogy ő nyerte meg a pályázatot" - jelentette ki Sebastian Pawlowski, aki a metró Nemzeti (Národní trída) megállója felett épülő Copa Centrum legfőbb beruházója.
   
A szökőkutat harminc darab bronzból készült nagy pénisz fogja alkotni, amelyekben képernyő és hangfalak lesznek. A péniszek folyamatosan reagálni fognak az országban zajló belpolitikai eseményekre. A rajtuk szereplő nevek az aktuális belpolitikai eseményeket követve változni fognak.
   
"Hosszan töprengtem azon, mit is kellene felállítani a Nemzeti sugárúton. A mai sivár belpolitikai helyzetet is figyelembe véve döntöttem a most nyilvánosságra hozott multimediális kompozíció mellett" - magyarázta ötletét és terveit Cerny. Elmondta: a harminc különböző nagyságú hímvessző között lesz még egy, amelyik több méterrel kimagaslik a többi közül. Ennek szerepét nem árulta el.
   
David Cerny első ízben 1991-ben került az érdeklődés homlokterébe, amikor rózsaszínűre festette át a Prága szovjet felszabadítására emlékeztető tankot.
   
Egyik legismertebb és legvitatottabb műve a prágai Kampa szigeten látható: egy Csehország formájú apró tó közepén két férfi áll és mintegy lepisili az országot. Az alkotás szökőkútként működik a Hergetova cihelna luxusvendéglő udvarában, s a cseh főváros egyik idegenforgalmi látványossága. Egy másik ismert műve - a Szent Vencel döglött lovon - a városközpontban álló Lucerna palota dísze. A mű karikatúrája a Vencel téren álló híres lovas szobornak, s néhány hétig a tér másik oldalán állt, szemben az eredeti alkotással. Szent Vencel egyébként Csehország védőszentje.

Az Entropa, amely az Európai Unió egyes tagországairól kialakult sztereotípiákat kívánta kifigurázni, azonnal vihart kavart, mert több országnak nem tetszett a róla kialakított groteszk kép.
   
Bulgária, amelyet a cseh művész "török vécés" országként ábrázolt, hivatalos diplomáciai jegyzékben tiltakozott Prágánál, és kérte a makett eltávolítását. Ezt azonban a csehek nem teljesítették, de a kép Bulgáriára vonatkozó részét letakarták. Az Entropa most Prágában cenzúrázatlanul látható. Szlovákia is tiltakozott, mert az Entropán magyar nemzeti színű szalaggal átkötött szalámiként van ábrázolva. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!