Külföld

2010.02.04. 10:27

Moszkva atomfegyver-temetőnek használta a Balti-tengert

Oroszország leselejtezett radioaktív és vegyi fegyvereket süllyesztett el titokban a Balti-tengerben a 90-es évek közepén; a svéd kormány néhány éve tudomást szerzett erről, de eltussolta az ügyet - jelentette az SVT svéd tv-állomás.

MTI

Moszkva a Szovjetunió összeomlása után, 1991 és 1994 között a felszámolásra ítélt lettországi (karostai) haditengerészeti támaszpont kimustrált nukleáris és vegyi fegyvereivel szennyezte a balti államok és Svédország között elterülő Balti-tenger vizeit - hangzott el a tv tényfeltáró műsorában.
   
A titkosszolgálati forrásokra hivatkozó sajtójelentés szerint az oroszok Gotland szigetétől keletre, Svédország kizárólagos gazdasági övezetébe tartozó vizeken süllyesztették el a fegyvereket. Az akciókra minden esetben az éjszakai órákban került sor.
   
A sajtóértesülés szerint a svéd kormány már 1999 végén, 2000 elején tudomást szerzett az esetről. Úgy ítélte meg azonban, hogy túl sokba kerülne a különösen veszélyes anyagok felkutatása és kiemelése, ezért szőnyeg alá söpörte az ügyet. A hatóságok még arra sem vették a fáradságot, hogy pontosan körülhatárolják az érintett tengerrészeket.
   
Az akkori külügyminiszter, Anna Lindh állítólag "nagyon felizgatta magát" az eseten, de a védelmi minisztérium a várható költségekre hivatkozva megtagadott bármilyen további intézkedést.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!