Külföld

2010.03.16. 16:56

Elítéltek egy osztrák rendőrt, aki lelőtt egy kiskorú betörőt

Hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy osztrák rendőr, aki tavaly nyáron lelőtt egy kiskorú betörőt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az ítélet kedden vált jogerőssé, miután sem a vádhatóság, sem az elítélt nem fellebbezett ellene. A 47 éves rendőr és társa betörés közben tetten ért egy 14 és egy 17 éves fiút tavaly augusztusban Kremsben.

Nagy port vert fel Ausztriában, hogy habár a fiataloknál nem volt lőfegyver, a rendőrök tüzet nyitottak rájuk. Vallomásukban azt mondták, hogy a sötétben azt hitték, a betörők rájuk támadnak. A lövések kioltották a fiatalabb fiú életét, az idősebbik megsebesült.

A rendőrt különösen veszélyes körülmények között, gondatlanságból elkövetett emberölésben találták bűnösnek. A vádlott a múlt heti tárgyaláson bűnösnek vallotta magát, elismerte, hogy reakciója túlzott volt. A bíró megállapítása szerint a vádlott nem cselekedett elég körültekintően, de a történtekben az áldozat is hibás volt. A 17 éves fiút megsebesítő társa ellen nem emeltek vádat, az ügyészség megállapítása szerint ő a körülményeknek megfelelően, szükséghelyzetben cselekedett.

A rendőr a viszonylag enyhe büntetés mellett a törvények szerint tovább gyakorolhatja a hivatását, de még folyamatban van ellene egy fegyelmi eljárás is.

 Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!