Külföld

2010.03.09. 16:43

Hajókiránduláson az Igazi Finnek: milyen a technikus bőrszíne?

Botrányba fulladt az Igazi Finnek nevű finn szélsőjobboldali parlamenti párt egyik képviselőjének rasszista felhangokkal fűszerezett műkedvelő fellépése az elmúlt hétvégén egy, a párt által szervezett hajókiránduláson - adta hírül hétfőn egy finn napilap.

MTI

Pertti Virtanen éppen a Hottentotta nóta című bordalt fújta a Helsinki és Stockholm között közlekedő Gabriella komphajó színpadán, és egyúttal az interneten nemrég halálos fenyegetést kapott Astrid Thors bevándorlási miniszter asszonyon köszörülte a nyelvét. Ekkor a kompot üzemeltető Viking Line hajózási vállalat illetékese váratlanul lekapcsolta az áramot, félbeszakítva az előadást.
   
A szélsőjobboldali honatya a nézőközönség kurjongatása közepette harsogva azt kérdezte, vajon milyen a bőrszíne a gépteremben ülő technikusnak - írta a Helsingin Sanomat. Virtanen az Uusi Suomi című konzervatív hírportálnak nyilatkozva sem tért jobb belátásra, és a hajóstársaság közbeavatkozó női alkalmazottját úgy minősítette, hogy "politikai rasszista", illetve "finnországi svéd vagy ilyesmi".
   
Az Igazi Finnek párt a 2007. évi parlamenti választásokon 4,1 százalékot szerzett. Közvélemény-kutatások szerint viszont a jövő évben esedékes következő voksoláson a szavazatoknak akár több mint 10 százalékát is besöpörheti.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!