Külföld

2010.03.17. 17:12

Jó elvtársak: a választások után is számítanak az MSZP-re Kínában

A Kínai Kommunista Párt (KKP) vezetői elismerően értékelték az elmúlt nyolc év kínai-magyar kapcsolatokban elért eredményeit, s a választások után is számítanak a Magyar Szocialista Pártra a pártközi együttműködésben - számolt be Pekingben az MTI-nek Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, aki szerdán pártdelegáció élén érkezett háromnapos látogatásra a kínai fővárosba.

MTI

"A kínai fél és mi is úgy gondoltuk, hogy függetlenül a választások eredményétől érdemes a két párt kapcsolatát hosszabb távra megalapozni. Méghozzá azért, hogy garanciák legyenek az MSZP oldaláról is arra, hogy a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok a jövőben még szorosabbá válnak, egy belpolitikai hullámzás - adott esetben - nem hűtheti le azokat fagyosra" - számolt be útjának céljáról Lendvai Ildikó.
   
A pártelnök elmondta, a Kínai Kommunista Pártnak összesen hatszáz párttal van kapcsolata a világban, de csak egy-két tucattal van írásos keret-megállapodása. Az MSZP-nek most ezt a lehetőséget ajánlották, így a látogatás központi eseménye is ennek aláírása volt.
   
"A megkülönböztetett gesztus mögött az húzódik, hogy a KKP, vagyis az ország vezetői úgy érzik, az elmúlt nyolc év szocialista kormányzása alatt váratlan sebességgel bontakozott ki a gazdasági, a kereskedelmi, a kulturális és a turisztikai együttműködés. - Az elmúlt nyolc év volt az, amelyben a rendszerváltás óta először látogatott magyar miniszterelnök Kínába és amelyben a gazdasági kapcsolatok - volumenüket tekintve is - megsokszorozódtak" - húzta alá a pártelnök.
   
Lendvai Ildikó kiemelte, hogy a frissen aláírt dokumentumban szerepel egy passzus, amely így hangzik: "a kínai fél számít arra, hogy az MSZP erős politikai pártként a jövőben is fontos, építő szerepet tölt be a magyar és az európai politikai életben". Mint mondta, ezt a választások előtt némileg szokatlan, de "beszédes" állásfoglalásnak tartja.
   
Arra a kérdésre, hogy találkozóin szóba került-e a Fidesz közelmúltbéli kapcsolatfelvétele a KKP-val, Lendvai Ildikó elmondta, vendéglátóinak szavaiból az derült ki, örültek annak, hogy jelentkezett a Fidesz elnöke és a kínai kommunisták nyitottan fogadnak minden olyan kezdeményezést, amely a reálpolitika irányába hat. "Azt éreztük, hogy Orbán Viktor számukra egy fontos új kapcsolat, mi pedig egy fontos régi kapcsolat vagyunk, amit a találkozók szintjével és az írásos megállapodás felajánlásával is tükröztetni kívántak" - jegyezte meg.
   
A kínai fél reméli, hogy az MSZP a jövőben is latba veti parlamenti erejét, hogy a kapcsolatok "ne kapjanak gellert" és számít a szocialista párt európai parlamenti képviselőire is, különösen a magyar elnökség idején - tájékoztatott Lendvai. - Abban maradtunk - tette hozzá -, hogy kölcsönös konzultációkkal, az álláspontok egyeztetésével a magyar képviselők segíteni fogják az EU és Kína közötti viszony javítását.
   
Arra a kérdésre, hogy egy pártnak milyen lehetőségei lehetnek - kormányon kívül - a kapcsolatok javítására, az MSZP elnöke elmondta, hogy fenn fogják tartani a rendszeres vezetői szintű konzultációkat, de a pártok ifjúsági szervezetei és szakmai műhelyei között is közvetlen kapcsolatokat kívánnak építeni. "Mindkét fél számít a másik párt szakpolitikusainak, önkormányzati, illetve tartományi vezetőinek közreműködésére a gazdasági kapcsolatokban. Akármi történik az MSZP-vel a parlamentben, van jól kiépített személyes kapcsolatrendszere a vállalkozói szférával és vannak komoly szocialista vezetésű városok, amelyeknek a jövőbeni szerepét közösen fontosnak ítéljük" hangoztatta a pártelnök.
   
Az MSZP négytagú küldöttségét szerdán fogadta Li Csang-csun (Li Changchun), a KKP Központi Bizottsága Politikai Bizottságának állandó bizottsági tagja, a párthierarchia ötödik embere, továbbá a delegáció - amelynek tagjai között van Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, Varju László államtitkár és Nyakó István, az MSZP szóvivője - találkozott és tárgyalt Csen Feng-hszianggal (Chen Fengxiang), a párt külügyi hivatalának helyettes vezetőjével és Vang Csia-zsujjal (Wang Jiarui), a hivatal miniszteri szintű vezetőjével. Az MSZP küldöttsége pénteken fejezi be pekingi látogatását.

Trebitsch Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!