Külföld

2010.03.17. 13:30

Pozsony ellenőrizni fogja a magyar diákok szlovák nyelvtudását

Ellenőrizni fogja a szlovákiai magyar diákok szlovák nyelvtudását az állami tanfelügyelőség. Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter ezzel reagált Sólyom László magyar államfő szerbiai kijelentésére, miszerint a kisebbségi magyar diákoknak idegen nyelvként kellene tanulniuk a többségi nemzet nyelvét - közölte a SITA hírügynökség szerdán.

MTI

"Úgy tűnik, hogy a szlovák nyelvtudás - különösen a magyar tannyelvű iskolákban - nem jó" - jelentette ki Mikolaj azután, hogy a pozsonyi kormány elfogadta a kisebbségi tannyelvű iskolákban az államnyelv oktatási színvonalának javítását célzó javaslatát. Ennek alapján fogják szúrópróbaszerűen ellenőrizni a szlovák nyelvtudást a kisebbségi iskolákban.
   
Az anyag az szokásos előkészítés, véleményezés nélkül került a kormány elé. Mikolaj azt állította, hogy a gyorsaságra szükség volt. "Kötelességemnek éreztem reagálni, ha a Magyar Köztársaság elnöke keményen megtámadta az oktatás színvonalát" - mondta újságíróknak az oktatási miniszter, aki a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselője a kabinetben.
   
Mikolaj azt várja, hogy az állami tanfelügyelőség az ellenőrzések eredménye alapján ajánlásokat dolgoz ki a helyzet javítására. Ennek alapján azután az állam módosítaná a tanterveket. Arról, hogy növelik-e a szlovák órák számát azokban az iskolákban, ahol a diákok tudásszintje nem lesz megfelelő, a miniszter nem kívánt nyilatkozni.
   
"Meglátjuk, mit mond a tanfelügyelőség, de néhány műszaki tantárgy szlovák nyelvű tanítására bizonyára szükség lenne" - jegyezte meg. Személyesen nem akarja javasolni a szlovák nyelv óraszámának növelését a magyar tannyelvű iskolákban. "Ez a tanfelügyelőség feladata" - tette hozzá.
   
Ugyanakkor a tárca május végéig kiegészítő továbbképző programokat készít elő azon pedagógusok számára, akik a magyar iskolákban szlovákot tanítanak.
   
"Az állami tanfelügyelőség jelentése azt mutatja, hogy a szlovák nyelvtudás szintje alig haladja meg az 50 százalékot, ez figyelmeztető eredmény, ezért a tanfelügyelőségnek foglalkoznia kell ezzel a témával" - magyarázta a miniszter, aki szerint a magyar diákok szlovák nyelvtudása évről évre romlik.   
   
Mikolaj - kérdésre válaszolva  - azt állította: nem tart attól, hogy lépése következtében romlana a szlovák-magyar viszony. "Miért, mert nem ismerik az államnyelvet? Ellenkezőleg, azt hiszem, hogy ez megerősíti kapcsolatainkat" - szögezte le.

Kokes János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!