Külföld

2010.05.03. 15:18

Ömlik a nyersolaj a tengerbe

A BP minden jogos kártérítési követelést kifizet a Mexikói-öbölben történt olajszennyeződéssel kapcsolatban - közölte hétfőn annak brit olajcégnek a vezérigazgatója, amely az elsüllyedt olajplatformot és a mélytengeri olajkutat üzemeltette.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

"Világossá tettük, hogy a jogos követeléseket megtérítjük" - jelentette ki Tony Hayward az NPR amerikai közszolgálati rádióban, hozzátéve, hogy a kisebb összegeket azonnal kifizetik, a nagyobb összegek kifizetését nyilván egy folyamat előzi meg.

A londoni központú vállalat vezetője közölte: teljes mértékben vállalják a felelősséget az olajfoltért, és megtérítik a kárelhárítási műveletek költségeit.

Előző nap Barack Obama amerikai elnök megerősítette: a Fehér Ház a szivárgásért BP-t tartja felelősnek, a brit olajcégnek kell megfizetni a felmerülő kiadásokat. A BP korábban azt közölte, hogy napi 6 millió dollárt fordít az olajfolt eltakarítását célzó erőfeszítésekre.


Hayward elmondta: cége jelenleg olyan megoldáson dolgozik a szivárgás megszüntetése végett, hogy egy hatalmas konténert helyeznének el a megsérült kút felett, amely útját állná az olaj terjedésének, s ahonnan az olajat a felszínre lehetne vezetni egy tankerbe. Azt mondta, a berendezés a hét végéig a helyére kerülhet.

A BP vezetője kifejtette: a másik lehetőség, hogy új kutat fúrnának, mintegy "megcsapolva" a felszálló régi csővezetéket a szivárgási pontok alatt. Ezáltal meg lehetne gátolni a tenger további szennyezését, mert így az olaj az ép csőben jutna a felszínre.

A brit vállalat ezenkívül továbbra is próbálkozik azzal, hogy mélytengeri robotjárművekkel megjavítsa azt a vészszelepet, amelynek az olajplatform április 20-i felrobbanása azonnal el kellett volna zárnia a kutat, de nem működött.

"Senki nem érti, miért nem működött; 160 olajcég képviselőit hívtuk össze Houstonban (Texas) a feladat megoldása végett" - mondta.

A CBS News hírcsatorna megállapította: legjobb esetben is még legalább egy hétig ömlik a tengerbe a kőolaj az 1500 méteres mélységben található kútból. A BP által a kút elzárására tervezett manővert ilyen mélységben még soha nem hajtották végre. Az elképzelés szerint egy 74 tonnás, beton-fém kupolát eresztenének a kút fölé, ahonnan az olajat felpumpálnák egy szállítóhajóba. Ennek az akciónak a végrehajtásához még legalább 6-8 napra van szükség.

A CBS híradása szerint a partvidék védelme érdekében további olajterelő gátakat fektetnek a vízre, de ez az erőfeszítés egyre hiábavalóbbnak tűnik a part felé áramló olajtömeg láttán.

Az olaj lefölözését végző tisztító hajók és az olaj lebomlását segítő vegyszereket szóró repülőgépek munkáját vasárnap ismét rossz időjárás, több méter magas hullámok hátráltatták.

OLDALTÖRÉS: Megtiltották a halászatot a Mexikói-öböl érintett területein

Megtiltották a halászatot a Mexikói-öböl érintett területein

Megtiltották a halászatot a Mexikói-öböl érintett területein

Megtiltották a halászatot a Mexikói-öböl érintett területein

Megtiltották vasárnap a kereskedelmi halászatot és a sporthorgászatot a Mexikói-öbölben, az olajszennyeződés által veszélyeztetett térségben - közölte a tengerek és a légkör állapotát ellenőrző amerikai hatóság (NOAA).

A tilalom azonnal hatályú, és legalább tíz napig marad érvényben. A későbbiekben döntenek arról, hogy milyen intézkedésekre lesz még szükség. Az érintett terület négy szövetségi állam part menti térségére vonatkozik, jobbára a Mississippi torkolatától egészen a floridai Pensacola-öbölig.


A Mexikói-öböl különféle halfajok, tengeri rákok, osztrigák és garnélarákok gazdag tenyészterülete. A teljes egyesült államokbeli kereskedelmi halászat kitermelésének mintegy ötödét ez a térség adja. 

A hatalmas kiterjedésű olajfolt első nyúlványai péntek este érték el Louisiana egy partszakaszát, és az erős északi szél a partok felé sodorja a víz felszínén úszó szennyeződést. Feltételezések szerint az olajszennyeződés hétfőn fogja elérni Mississippi és Alabama partvidékét, később pedig Floridát.

A Mexikói-öbölben az olajszivárgás azután kezdődött, hogy a múlt csütörtökön elsüllyedt a British Petroleum brit olajtársaság által működtetett olajplatform. Az amerikai kormány korábbi közlése szerint naponta mintegy ötezer hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlik a Mexikói-öbölbe a mélytengeri kútból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!