Külföld

2010.05.04. 21:36

Télies időjárás és szélviharok Franciaországban

Franciaországra a múlt heti kánikula után kedden télies időjárás köszöntött.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A déli országrészben a hegyekben folyamatosan havazik, a szélvihar miatt Montpellier repülőterén szünetel a légi közlekedés, a Riviéra partvidékét rekordméretű hullámok csapkodják, Párizsban pedig 20 fokot zuhant a hőmérséklet.

A szélviharok miatt a Météo France az ország déli megyéiben elrendelte a második legmagasabb szintű, narancs színű riasztást, amely szerda reggel 10 óráig marad érvényben. Az orkán erejű szél óránként 70-85 kilométeres sebességgel érkezett a Földközi-tenger partvidékére és a Pireneusokba, ahol dél tájban helyenként óránként 120 kilométeres sebességűre is felerősödött.

Ezzel párhuzamosan a Pireneusoktól az Alpokon át a Francia-középhegységig számos helyen havazás kezdődött: 700 és 1000 méter magasság között a hó vastagsága délutánra elérte a 20-30 centimétert. A turisták által kedvelt középkori Carcassonne történelmi városát is hó borítja. 
 
A tengerparti megyékben a magas hullámok veszélyeire figyelmeztetett kedden délután 2 óra és szerda reggel 3 óra között a meteorológiai szolgálat: a leginkább érintett terület a La Ciotat és Menton közötti partszakasz. 


Meteorológusok szerint azonban nem szokatlan jelenség "a tél utolsó támadásaként" a május eleji hideg és a havazás a hegyekben. Véleményük szerint inkább a múlt héten, a rekordokat döntő meleg volt meglepő. Azt követően Párizsban például hirtelen 20 fokot esett vissza a hőmérséklet, s jelenleg az ilyenkor megszokottnál három-négy fokkal kevesebbet mutatnak a hőmérők.

 

OLDALTÖRÉS: Csütörtökig marad a spanyol tél

 

 

 

Csütörtökig marad a spanyol tél

Spanyolország északi, hegyvidékes területére visszatért a tél, a májusban szokatlan havazás, hideg idő a keddi előrejelzések szerint csütörtökig tart.

Északon, Asturiát és Navarrát hó fedi, Mallorca szigetén pedig jégesővel kísért ítéletidő tombol. A hétfői esőzés nyomán az utak víz alá kerültek, a sziget fővárosában, Palmán összeomlott a közlekedés. Sajtóhírek szerint helyenként egy méter magasan hömpölygött az áradat, lakásokat, garázsokat, boltokat öntött el a víz. Néhány óra alatt egy négyzetméterre 98 liter eső esett. Két charter járatot töröltek, négy másikat pedig más repülőtérre irányítottak át.

A kontinensen 10 fokkal zuhant a hőmérséklet, az ilyenkor szokásos nyárias időjárás helyett a nappali hőmérséklet nem éri el a tíz fokot. Meteorológusok szerint péntektől kezdve ismét melegebbre fordul az időjárás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!