Külföld

2010.08.13. 21:55

NYT: Kudarcba fulladt az afgán hadsereg önálló hadművelete

Kínos kudarcba fulladt az afgán hadsereg egyik első ambiciózus, nagyszabású önálló hadművelete, amelyet a kabuli vezetés saját megnövekedett katonai képességeinek bizonyítékaként próbált volna felmutatni - jelentette pénteki számában a The New York Times.

MTI

A lap értesülése szerint a tálibok ellen augusztus 3-án, a kelet-afganisztáni Lagman tartományban bevetett afgán zászlóalj súlyos veszteségeket szenvedett. Felmentésére a NATO francia és amerikai egységeket vezényelt.

A 300 fős zászlóalj akcióját a NATO-val előzetesen nem egyeztették, s a koalíciós erők légierejétől nem kértek hozzá támogatást. Az eredeti haditerv értelmében az egységnek a tálibok hátába helikopterrel kommandósokat kellett volna ledobnia, majd a főerőkkel frontális támadást indítania.

A terv azonban kiszivárgott, így a tálibok kelepcét állítottak a főerőknek. A helikopterek a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudtak a levegőbe emelkedni. A lap szerint a harcok hevességére jellemző, hogy a Vöröskereszt képviselői nem voltak képesek megközelíteni a helyszínt és ott összeszedni a halottakat és a sebesülteket. Az amerikai lap úgy tudja, hogy a nyugati erők felmentő művelete csütörtökön még folyamatban volt.

Az afgán zászlóalj veszteségeivel kapcsolatban ellentmondásos nyilatkozatok láttak napvilágot. Muhammad Zahair Azimi őrnagy, az afgán védelmi minisztérium szóvivője hivatalosan 7 halottat és 14 sebesültet ismert be, a fogságba esettek számáról pedig nem tudott beszámolni. Azimi szerint a zászlóalj hét járművet vesztett.

A The New York Times egy névtelenül nyilatkozó amerikai katonai forrásra hivatkozva azt írta, hogy az afgán katonák azután kértek sürgős támogatást, hogy 10 embert vesztettek és hogy legalább kétszer annyian sebesüléseket kaptak közülük.  

Zaibullah Mudzsahid tálib szóvivő ezzel szemben a kormányoldalról 27 halottról 14 sebesültről és 8 foglyul ejtett katonáról számolt be. Mudzsahid úgy nyilatkozott, hogy a felkelők 18 katonai járművet és 6 harckocsit zsákmányoltak.

A Vöröskereszt úgy tudja, hogy a hadsereg "nagyon súlyos veszteségeket szenvedett". A szervezet tudomása szerint a tálibok 35 Ford Ranger kisteherautót semmisítettek meg, amelyeken rendszerint 6 vagy több katonát szállítanak.

A NATO vezette nemzetközi erők részéről a tájékoztatás felelősségét a kabuli védelmi minisztériumra hárították, arra hivatkozva, hogy a hadművelet egyoldalú afgán akció volt.

David Petraeus tábornok, az Afganisztánban harcoló amerikai erők parancsnoka szerdán gratulált az afgán hadseregnek, amiért személyi állománya két hónappal a kitűzött határidő előtt érte el a 134 ezer főt. Ez nagyjából azonos az országban állomásozó koalíciós erők létszámával.

Az afgán hadsereg ennek ellenére ritkán kezd önálló katonai akcióba. Emberveszteségei alig haladják meg a nyugatiak felét. A NATO adatai szerint tavaly 282 afgán és 521 koalíciós katona esett el.

Az afgán hadsereg műveleteiben rendszerint amerikai tanácsadók is részt vesznek. A The New York Timesnak nincs tudomása arról, hogy ez a mostani, kudarccal járt akció esetében is így volt-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!