Külföld

2010.09.09. 14:13

Pokolgépes robbantások Szomáliában - nyolcan meghaltak

Legalább nyolc ember vesztette életét a szomáliai főváros, Mogadishu repülőterén csütörtökön elkövetett pokolgépes robbantásokban. Az áldozatok között afrikai uniós (AU) békefenntartó katonák is vannak.

MTI

A robbantásokat öngyilkos merénylők követték el, az egyik egy parkoló kocsit robbantott fel, a másik detonációt pedig a légikikötő belső épületéből hallották a helyszínen tartózkodók. A szemtanúk a merényleteket követő lövöldözésről is beszámoltak. A támadások hírét a rendőrség is megerősítette.

"A felrobbanó kocsi összepréselte az AU őrhelyét a reptér bejáratánál. Aztán láttam, hogy négy vérző AU-békefenntartót visznek a kapukhoz, és legalább nyolc holttest, nagyrészt katonáké, feküdt a földön" - mesélte egy helyi boltos.

A szomáliai belügyminisztérium szerdán már figyelmeztetett a merényletek számának lehetséges növekedésére, mivel a végéhez közeledik a muzulmán böjti hónap, a ramadán.

A szomáliai iszlám felkelők legutóbbi, augusztus 23. óta tartó robbantás-sorozatában, augusztusban több mint 230 civil vesztette életét Mogadishuban az ENSZ egyik jelentése szerint. Az al-Shabab elnevezésű lázadó csoport célja, hogy megdöntse az amúgy is gyenge lábakon álló kormányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!