Külföld

2010.09.12. 13:28

Szerbek és albánok csaptak össze Kosovska Mitrovicában

Szerbek és albánok csaptak össze egymással Koszovó etnikailag megosztott Kosovska Mitrovica városában, könnyebben megsebesítve két nemzetközi békefenntartót és egy koszovói rendőrt - közölték illetékesek vasárnap.

MTI

Az incidens azután tört ki, hogy Törökország kosárlabda-válogatottja szombat este Isztambulban 83-82-re legyőzte a szerb válogatottat, és így a szerbek nem jutottak be a világbajnokság döntőjébe.

Az eset rávilágít a Kosovska Mitrovicában tovább tartó feszültségre, csupán néhány nappal azután, hogy Belgrád támogatott egy kompromisszumos ENSZ-határozatot Koszovó ügyében, elfogadva az Európai Unió (EU) szorgalmazta párbeszédet Koszovóval a két közösség közti együttműködés előmozdítása érdekében.

A NATO koszovói békefenntartó ereje, a KFOR élesen elítélte a mitrovicai összecsapást. "A KFOR nem tűr el semmiféle erőszakot Koszovóban, és arra kérem Koszovó lakosságát, hogy segítsen a bajkeverők őrizetbe vételében" - mondta nyilatkozatában Erhard Bühler vezérőrnagy, a békefenntartók parancsnoka.

Százak gyűltek össze a város albán többségű déli részéből a két közösséget elválasztó Ibar folyónál, hogy ünnepeljék a törökök győzelmét a szerbek fölött. Északról szerbek is érkeztek, és a két csoport kővel kezdte dobálni egymást, mígnem a koszovói rendőrség és az EU rendőri erői (EULEX) kivonultak, hogy a folyón átívelő hídon szétválasszák őket. A rendőrök könnygázzal oszlatták szét a tömeget.

Koszovóban jelentős török kisebbség él, és Törökország erőteljesen támogatja Koszovó 2008-ban kikiáltott függetlenségét Szerbiától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!