Külföld

2010.09.30. 20:13

Zendülés tört ki Ecuadorban

Rendőri zendülés tört ki csütörtökön Ecuador több városában. A főváros, Quito repülőterét lezárták, Rafael Correa elnök államcsíny kísérletéről beszélt. Az országban rendkívüli állapotot hirdettek ki.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

 A zendülők között főként rendőrök vannak, de csatlakoztak hozzájuk katonák is, akik az egyes kedvezményeik megszüntetéséről elfogadott törvény visszavonását szeretnék kicsikarni. Laktanyákat foglaltak el a fővárosban, valamint Guayaquilban és Cuencában. Quitóban kivonultak a fő repülőtér le- és felszálló pályájára, és megakadályozták a gépek érkezését és indulását. A város utcáin autógumikat égettek, majd hatalmukba kerítették a törvényhozás épületét is. 

Rafael Correa elnök felkereste az egyik fővárosi ezred laktanyáját, ahol a zendülőkkel éles vitába keveredve kijelentette, hogy "a kormány nem hátrál meg, és azt fogja tenni, amit tennie kell". "Egyetlen korábbi vezetés sem adott annyit a rendőrségnek, mint ez" - mondta a baloldali politikus, de lehurrogták. A két hete térdműtéten átesett elnök sietve távozott, s mivel közben tumultusba keveredett és kifordult a lába, újra kórházba kellett szállítani. Eközben könnygázgránátot is dobtak rá. A kezelés után Correa nem tudta elhagyni az épületet, mert a tüntetők körbevették azt. "Azt mondják, lezárták a környéket" - nyilatkozta az államfő a közszolgálati rádióban, és azt mondta, hogy szerinte államcsíny kísérlete folyik az országban. 

A rendőrség főparancsnoka is tárgyalni akart a zendülőkkel, de a kísérlete meghiúsult, mert feléje is könnygázgránátot hajítottak. A katonaság vezetője eközben kijelentette, hogy a hadsereg hű marad az elnökhöz. Ricardo Patino külügyminiszter hangsúlyozta, hogy nem felkelésről van szó, csak tiltakozásról, de az elfogadhatatlan és tűrhetetlen ebben a formában. 

Az egyenruhások egyes jutalmak megvonásának, és a kötelező előléptetések közötti időszak meghosszabbításának eltörlését követelik. A törvényt a parlament már elfogadta, de még nem hirdették ki. Azt követeljük, hogy az elnök vonja vissza az új szolgálati törvényt. Ha nem teszi meg, a tiltakozás folytatódni fog" - mondta az egyik lázadó rendőr.

Egy miniszter szerint Correa az országgyűlés feloszlatását és a választások kiírását latolgatja, mert saját pártjának képviselői is ellene fordultak, amikor előterjesztette a megszorító programokat. Ez a lépés lehetővé tenné számára, hogy az új parlament megalakulásáig rendeletekkel kormányozzon.

Miguel Carvajal bel- és külbiztonsági miniszter szerint a zendülőket alaptalan híresztelések tévesztették meg, és nincs szó javadalmaik csökkentéséről. "A helyzet kényes. Véleményem szerint a nemzeti kormány és a demokrácia aláásását célzó folyamattal nézünk szembe" - jelentette ki.

A főváros, Quito központjában, az elnöki palota előtti téren közben több százan gyűltek össze az államfő támogatására. A szemtanúk beszámolói szerint nemzeti lobogók és az elnök arcképei vannak náluk, és Correát éltetik. A külügyminiszter az épület balkonjáról beszélve felszólította az állampolgárokat, hogy siessenek az elnök segítségére, és békés menettel szabadítsák ki a kórházból. Az országban közben fosztogatásról szóló hírek terjedtek el.

A quitói események hallatán Correa elnök kormányát és az ecuadori demokratikus intézményeket támogató nyilatkozatot adtak ki többek között Madridban, Buenos Airesben, Caracasban, Brazíliavárosban és az Amerikai Államok Szervezetében. Az alkotmányos rend megőrzésére szólított fel az Európai Unió is.

Alan García perui elnök javaslatot tett arra, hogy hívják össze a Dél-amerikai Nemzetek Uniója (UNASUR) csúcsértekezletét Correa megtámogatására, de azt is bejelentette, hogy utasítást adott az ecuadori közös határszakasz azonnali lezárására. Hugo Chávez venezuelai elnök ugyancsak felszólította az UNASUR-t és balodali latin-amerikai államok szövetségét, az ALBA-t Correa megvédésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!