Külföld

2010.10.16. 07:17

Szergej Szobjanyint javasolja Moszkva élére az orosz államfő

Szergej Szobjanyin miniszterelnök-helyettest javasolja Moszkva élére Dmitrij Medvegyev orosz államfő.

MTI

Medvegyev pénteken fogadta Szobjanyint a Gorkiban lévő elnöki rezidencián, s arra kérte, hogy polgármesterként elsősorban a szociális problémák megoldására, a korrupció elleni küzdelemre, a befektetési légkör javítására és a mindennapokat megkeserítő közlekedési dugók felszámolására összpontosítsa erőfeszítéseit.
   
"A bizalom elvesztésére" hivatkozva Medvegyev szeptember 28-án menesztette Jurij Luzskovot, aki 18 éven keresztül irányította az orosz fővárost. A moszkvai képviselőtestület hétfőn dönt arról, hogy mikorra tűzi ki a Medvegyvev által javasolt polgármesterjelöltről szóló szavazást.
   
Hírügynökségi értesülések szerint Szobjanyin megválasztása csaknem biztosra vehető. Medvegyev elnök és Vlagyimir Putyin miniszterelnök pártja, az Egységes Oroszország Párt ugyanis hatalmas többséggel rendelkezik a moszkvai önkormányzatban. A 32 képviselői hely közül 32 mandátum az övé.
   
Elemzők szerint Szergej Szobjanyin a pártelnök-kormányfő Putyin embere is, ezért megválasztása erősíti a miniszterelnök pozícióit Moszkva ellenőrzésében.  "Szobjanyin egyértelműen Putyin embere" - vélték az elemzők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!