Külföld

2010.10.30. 18:58

Terror: működőképes pokolgépek voltak a repülőgépeken

A jemeni biztonsági erők szombat este őrizetbe vettek egy nőt Szanaában, aki valószínűleg kapcsolatban áll a chicagói zsinagógáknak címzett, robbanóanyagot tartalmazó küldeményekkel.

MTI

Ali Abdullah Száleh jemeni elnök korábban bejelentette, hogy a biztonsági erők körbevették azt fővárosi házat, ahol a gyanúsított bujkált.

Működőképes robbanószerkezet volt az az eszköz, amelyet az angliai East Midlands repülőterén, egy teherszállító repülőgép rakterében találtak - közölte szombat délután a brit belügyminiszter. Theresa May, aki  a brit kormány különleges helyzetek idején összehívott válságtestülete, a COBRA szombati értekezlete után tett rövid sajtónyilatkozatot, kijelentette: a péntek hajnalban megtalált szerkezet "robbanóképes" volt, "és egy repülőgép lezuhanását okozhatta volna", ha működésbe lép.
   
Az MD-11-es típusú teherszállító repülőgép Jemenből indult, és Chicagóba tartott, de útközben leszállt az East Midlands repülőtéren, ahol a csomagot felfedezték. David Cameron brit kormányfő a BBC-nek adott nyilatkozata szerint a repülőgépen kellett volna robbannia csomagnak.

A The Daily Telegraph brit napilap szerint összesen húsz csomagot adtak fel Jemenből, amerikai zsinagógáknak címezve. Az egyik szállítmányt az East Midlands repülőtéren, az amerikai UPS csomagküldő szolgálat MD-11-es teherszállító gépén találták meg pénteken, és ezzel szinte egy időben, Dubajban is felfedeztek egy gyanús küldeményt egy másik nagy, légi teherszállításra szakosodott cég, a FedEx egyik repülőgépén. A csomagokban pentaeritrit-tetranitrátot (PETN) tartalmazó "festékpatronok" voltak. Ilyen anyagot rejtett el sikertelen merényletkísérlete során magánál - az alsónadrágjában - 2009 decemberében Amszterdamból Detroitba tartó nigériai Omar Faruk Abdulmutallab is. A PETN egy robbanó salétromsav-észter, amelyet széles körben használnak az iparban és a hadászatban. Tiszta állapotban fehér, kristályos, viszonylag könnyen tárolható.    
   
A Dubajban talált csomagot "profi módon készítették el, a nyomtatóban elrejtettek egy zárt áramkört, amelyhez egy mobiltelefon SIM-kártyája volt csatlakoztatva" - emelte ki a helyi rendőrség közleménye, amely szerint "ilyen módszerekkel éltek már korábban az olyan terrorszervezetek, mint az al-Kaida".

A jemeni hatóságok szombaton szintén lefoglaltak 26 gyanús csomagot, és kihallgatták az érintett légitársaságok, valamint a szanaai nemzetközi repülőtér teherszállító részlegének dolgozóit. Az ügyben nyomozást indítottak, és egy jemeni tisztségviselő megerősítette, hogy az ország továbbra is elkötelezetten harcol a terrorizmus ellen a nemzetközi közösséggel együttműködésben. Egyébként erre szólította fel Szanaát a Fehér Ház is szombaton.
   
Barack Obama amerikai elnök megköszönte David Cameron brit kormányfő készséges együttműködését a csomagbombák ügyében, amelynek köszönhetően "csírájában elfojthatták a terrorista összeesküvést".
   
Barack Obama amerikai elnök David Cameron brit kormányfővel beszélt a csomagbombák ügyében szombaton, és megköszönte a brit titkosszolgálat segítségét - közölte a Fehér Ház.
   
Obama ugyancsak a csomagbombák ügyében hívta fel telefonon Abdallah szaúdi királyt, de a Fehér Ház közleménye más részleteket nem közölt a beszélgetésből.
   
A "fogások" után az Egyesült Államokban bombariadót rendeltek el Newark és Philadelphia repülőterén, de más városok, így New York, Chicago és a Maine állambeli Portland légikikötőiben is fokozott óvintézkedéseket tettek. A brit kormány szombattól azonnali hatállyal megtiltotta a Jemenből érkező repülőgépek leszállását Nagy-Britanniában, és Franciaország is hasonlóan döntött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!