Külföld

2010.11.23. 22:27

Ál-tálib szélhámos Afganisztánban: NATO-gépen vitték tárgyalni és nagyon békülni akart

Az Afganisztánban harcoló nemzetközi erők amerikai főparancsnoka kedden Berlinben elismerte, hogy egy szélhámos rászedhette a tálibokkal tárgyalni próbáló afgán vezetőket.

MTI

Az újságíróknak nyilatkozó David Petraeus tábornok nem kívánta közvetlenül megerősíteni a The New York Times című amerikai napilap erre vonatkozó információját. Mindazonáltal azt mondta, hogy a kabuli hatóságoknak már régóta kétségeik voltak a fontos tálib vezetőként fellépő férfi békekezdeményezésével kapcsolatban.
   
"Szkeptikusak voltunk elejétől fogva ezzel az üggyel kapcsolatban, s úgy tűnik ezek a kétségek most beigazolódtak" - mondta a tábornok egy kérdésre válaszolva a Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszterrel közös sajtóértekezletén. "És biztosíthatom önöket, hogy (ez a fejlemény) (Hamid) Karzai elnök számára sem okozott meglepetést" - tette hozzá a The New York Times értesülésével kapcsolatban.
   
A tekintélyes amerikai lap kedden azt közölte, hogy szélhámos volt az a férfi, aki tálib vezetőnek adva ki magát részt vett az afgán kormánnyal folytatott "titkos béketárgyalásokon". Az újság szerint a magát Ahtar Muhammad Manszur mollának kiadó férfi háromszor találkozott afganisztáni és NATO-illetékesekkel, s a kabuli elnöki palotában Hamid Karzai afgán elnökkel is tárgyalt, ráadásul egy NATO-géppel szállították oda.

Hasonló értesüléseket szerzett a The Wall Street Journal (WSJ) és a The Washington Post című amerikai napilap, valamint az AP hírügynökség is. A WSJ szerint a férfi tárgyalási hajlandósága, illetve az, hogy viszonylag kevés követeléssel állt elő - nem követelte például a külföldi csapatok visszavonását a tárgyalások előfeltételéül - olyan reményeket táplált, hogy végre előrehaladás történt a békefolyamatban, miután két éven át hasztalan próbálkoztak tárgyalni a tálibokkal.
   
Az afgán és amerikai illetékesek most próbálnak rendet teremteni a csaknem egy évtizede tartó afganisztáni konfliktus - nyugati diplomaták szóhasználatával élve - "legbizarrabb zűrzavarában". A lap emlékeztet arra, hogy David Petraeus, az afganisztáni nemzetközi erők főparancsnoka a múlt hónapban közölte: a koalíciós erők lehetővé tették magas rangú tálib vezetőknek, hogy Kabulban tárgyaljanak a Karzai-kormánnyal.
   
Hamid Karzai kedden sajtótájékoztatóján tagadta, hogy valaha is tárgyalt volna magas rangú tálib vezetőkkel vagy az állítólagos Manszur mollával. Nem nyilatkozott azonban arról, hogy az "álmolla" tárgyalt-e a kormánnyal.
   
Ahtar Muhammad Manszur a tálib uralom idején a polgári repülésért felelős miniszter volt, jelenleg pedig a lázadómozgalom vezető tanácsának egyik tagja, a tálib mozgalom első számú vezetőjének, Omar mollának az egyik helyettese.

A Berlinben nyilatkozó Petraeus tábornok hozzátette, hogy "az elmúlt mintegy hat-nyolc hónapban több nyitási kezdeményezés is volt (...) különböző, magas rangú tálib vezetők részéről," s e megkeresések közül némelyek "hitelesnek tekinthetők". Ugyanakkor az összes ilyen kapcsolatfelvétel "nagyon kezdeti" szakaszban van, "s jobbára a tárgyalásokról való tárgyalásokra vonatkozik" - mondta.
   
Petraeus előzőleg a nap folyamán Párizsban kijelentette: Pakisztán tudatában van annak, hogy több hadműveletet kell végrehajtania Afganisztánnal határos törzsi területein, ahol a tálib lázadók nagy erőkkel vannak jelen.
   
A pakisztáni vezetők "elismerik, hogy több hadműveletet kell szervezniük Észak-Vazirisztánban" - mondta az Afganisztánban harcoló nemzetközi erők amerikai főparancsnoka egy nyilvános párizsi konferencián, a Pakisztán észak-nyugati részén elterülő törzsi területről beszélve.
   
Amerikai vezetők rendszerint "a világ legveszélyesebb" vidékének titulálják Pakisztánnak ezt a részét, azt hangoztatva, hogy az al-Kaida terrorszervezet emberei itt készítik elő európai és egyesült államokbeli merényleteiket, s itt képzik ki öngyilkos merénylőiket.
   
Párizst és Berlint Petraeus a hét végén Lisszabonban tartott NATO-csúcsértekezlet után kereste fel, ahol a tagállamok vezetői jóváhagyták, hogy 2014-re átadják az afgán hatóságoknak a közép-ázsiai ország biztonságának megőrzésével kapcsolatos feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!