Külföld

2010.11.25. 17:34

Amerikában börtön jár a kampánypénzek törvénytelen kezelése miatt

Egy texasi esküdtszék kampányadományok törvénytelen kezelésében és pénzmosásban bűnösnek találta Tom DeLayt, a képviselőházi republikánus többség volt vezetőjét, aki ezért akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat - jelentették csütörtökön az amerikai lapok.

MTI

Az ítéletet várhatóan december 20-án fogja kihirdetni Texasban a megfontoltságáról ismert Pat Priest bíró, aki a pénzmosás céljával létrehozott bűnszövetkezetben való részvételért 2-től 20 évig, pénzmosásért pedig 5-től 99 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a politikusra, akitől egykor a saját pártjában is rettegtek. Lapértékelések ugyanakkor nem zárják ki, hogy a bíró felfüggesztett büntetés mellett dönt.
   
A párttársai körében Kalapácsként emlegetett DeLay öt évvel ezelőtt volt kénytelen lemondani az alsóházi republikánus frakció fegyelmi és szervezési vezetőjének tisztjéről, amit az amerikai parlamenti terminológiában "whip"-nek (ostornak) neveznek. Abba bukott bele, hogy 2002-ben megkerült egy, a magáncégek közvetlen és közvetett kampányfinanszírozását tiltó, 1903-ban elfogadott texasi törvényt.
   
DeLay és két társa, John Colyandro és Jim Ellis összesen 190 ezer dollárnyi, magáncégek lobbistáitól kapott adományt juttatott el texasi republikánus jelöltekhez a Republikánus Nemzeti Bizottságon keresztül. A hét, törvénytelenül támogatott politikus közül hatnak sikerült nyernie a választókörzetében. A republikánusoknak 2002-ben hosszú évek után először sikerült magukhoz ragadni a többséget az állami törvényhozásban, ami lehetővé tette számukra, hogy 2003-ban átrajzolják a választókörzetek határait. Ennek következtében 2004-ben több kongresszusi képviselő jutott be a szövetségi képviselőházba.
   
DeLay a bűnössé nyilvánítása után a demokraták politikai vérbosszújának nevezte az ellene lefolytatott eljárást és kijelentette, hogy meg fogja fellebbezni az ítéletet. Megítélése szerint a rivális párt azért folytat boszorkányüldözést ellene, mert segített átalakítani a választási körzethatárokat.
   
A The New York Times szerint a DeLay bűnösségét kimondó esküdtszéknek hat demokrata, három független liberális, két független konzervatív és egy republikánus tagja volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!