Külföld

2010.11.23. 15:59

Atommaki biztonságiak: részeg ügynökök fuvarozták az amerikai nukleáris fegyvereket

Több alkalommal is leittasodtak munka közben azok az ügynökök, akiket az amerikai kormány a nukleáris fegyvereknek és azok komponenseinek szállítására fogadott fel - jelentette kedden az energiaügyi minisztérium jelentésére hivatkozva a The New York Times.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Két ügynököt tavaly a rendőrség őrizetbe is vett, amikor azok a konvojos szállítás közben egy bárban italoztak - hangzik a jelentés. Sandra D. Bruce, az energiaügyi minisztérium helyettes főellenőre szerint 2007 és 2009 között összesen 16 alkohollal kapcsolatos szabálysértés történt a Biztonságos Szállítás Hivatalának alkalmazottjai között.
   
Az Egyesült Államok kormánya összesen 600 szövetségi ügynököt alkalmazott az atomfegyverek és azok tartozékai, valamint a különleges nukleáris anyagok szállítására.
   
A minisztériumi jelentés szerint két alkalommal fordult elő, hogy az ügynökök "biztonságos szállítási küldetés" közben néztek a pohár fenekére. A fegyverfuvarozók a többnapos út során helyi szállodákba jelentkeztek be, miután járműveiket "biztonságba" helyezték.
   
2007-ben az egyik ügynököt nyilvános lerészegedés miatt vették őrizetbe. 2009-ben két megmámorosodott társát bilincsben vezették el egy szórakozóhelyről.
   
A jelentés azt javasolja, hogy feljebbvalóik tanúsítsanak "zéró toleranciát" az italozó ügynökökkel szemben. A nukleáris fegyverszállítás sebezhetőségére rávilágító dokumentum aggodalmat váltott ki a kormányzatban és a kongresszusban egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!