Külföld

2010.11.08. 14:20

Hétezer tonna kőzet került a schmalkaldeni kráterbe

Eltűnt az egy héttel ezelőtt a thüringiai Schmalkaldenben keletkezett kráter, miután markológéppel több mint hétezer tonna zúzalékkövet szórtak a lakóházak között, egy utcán támadt hatalmas résbe.

MTI

A helyi hatóságok hétfői közlése szerint tovább folytatják a munkálatokat. Még várhatóan mintegy hatezer tonna zúzalékkő kerül a veszélyeztetett helyre. Az így keletkező kúpból "lecsurgó" kövek feladata lesz stabilizálni az altalajt, amennyiben a mélyben további rések támadnának.

A környező házakból kiköltöztetett családoknak még legalább hat hetet kell várniuk, amíg visszatérhetnek otthonaikba - közölte Thomas Kaminski polgármester. Néhány épület azonban olyan mértékű károsodást szenvedett, hogy valószínűleg elkerülhetetlen lesz a lebontásuk.
   
A 30 méter átmérőjű és mintegy 20 méter mély kráter november elsejére virradó éjszaka keletkezett, szerencsére csak anyagi károkat okozva. Szakértők feltételezik, hogy a jelenséget természetes módon kialakult üreg okozta, miután az alsóbb földrétegekből a talajvíz kimosta az ásványi sókat, az üreg pedig egy idő után engedett a reá nehezedő nyomásnak, és beomlott.
   
Hétfőn különleges fúróberendezés érkezett a helyszínre, hogy próbafúrásokkal esetleges további üregek után kutasson a mélyben. A fúrások több hétig fognak tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!