Külföld

2010.11.26. 13:36

Orosz parlament: a katyni tömeggyilkosságot Sztálin egyenes utasítására követték el

A katyni (katinyi) tömeggyilkosságot Sztálin és más szovjet vezetők egyenes utasítására követték el - állapítja meg az a nyilatkozat, amelyet az orosz parlament alsóháza, az állami duma "A katyni tragédiáról és áldozatairól" címmel pénteken fogadott el első olvasatban, szokatlanul heves vita után, a kommunisták ellenszavazatával.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A dokumentum rámutat: a sokévi titkosság után nyilvánosságra került dokumentumok nemcsak a szörnyű tragédia mértékét tárják fel, hanem azt is tanúsítják, hogy a bűncselekményt Sztálin és más szovjet vezetők egyenes utasítására hajtották végre.
   
A képviselők emlékeztettek rá, hogy a hivatalos szovjet propaganda a nácikra hárította a felelősséget a történtekért, és ez hosszú éveken át vita tárgya volt a szovjet társadalomban, a lengyel népben pedig haragot, sértettséget és bizalmatlanságot keltett. Csak a kilencvenes évek elején, az új Oroszország ismerte el, hogy a lengyel állampolgárok tömeges legyilkolása a Szovjetunió területén az orosz állampolgárokat is tízezrével megsemmisítő totalitárius állam önkényének következménye volt.
   
A duma mély részvétét fejezi ki a nyilatkozatban az áldozatok hozzátartozóinak, és felhívja a figyelmet, hogy a dokumentumok jelentős része még mindig titkos archívumokban van, és sürgeti ezek nyilvánosságra hozását.
   
Megállapította: "Mi, az állami duma képviselői határozottan elítéljük az emberek jogait és életét semmibe vevő rezsimet, baráti kezet nyújtunk a lengyel népnek, és reményünket fejezzük ki, hogy a demokratikus értékek alapján fejlődő országaink közötti kapcsolatokban új szakasz kezdődik."
   
Konsztantyin Koszacsov, a duma külügyi bizottságának elnöke az indítványt előterjesztve hangsúlyozta, hogy elfogadása nemcsak a lengyel népnek, hanem elsősorban Oroszországnak fontos.
   
Igen határozottan ellenezte a nyilatkozatnak még a napirendre tűzését is a Gennagyij Zjuganov vezette kommunista párt, amely a második legnagyobb frakcióval van jelen a dumában. Egy kommunista képviselő a frakciója nevében azt hangoztatta, hogy a dokumentum tervezete hamisított dokumentumokon alapul, s hogy Joseph Goebbels, Hitler propagandaminisztere már 1940 októberében szólt arról, hogy húszezer lengyel tisztet mészároltak le Katyn mellett, s azt állította, hogy ezt a szovjet titkosrendőrség, az NKVD követte el. A kommunisták módosító indítványokat is előterjesztettek, de a duma sorra leszavazta azokat.
    
1940 tavaszán a Szovjetunió nyugati területein, Katynban és másutt legkevesebb mintegy 22 ezer lengyel foglyot gyilkoltak le.
   
Az orosz vezetés már számos esetben elítélte a sztálini rezsimet, s különösen Dmitrij Medvegyev elnök foglalkozott sokat a kérdéssel.
   
Mihail Fedotov, a civil társadalom és az emberi jogok fejlesztésével foglalkozó államfői tanácsadó testület elnöke pénteken bejelentette: Oroszország arra készül, hogy megbélyegezze a totalitárius rezsimet és benne külön az NKVD szerepét. Nem Sztálin felett szándékoznak azonban ítélkezni, hanem a rezsimet, s benne az NKVD szerepét fogják értékelni, és erről is szó lesz az államfő és a testület januári találkozóján.

OLDALTÖRÉS: Varsóban fontos jelzésnek és áttörésnek tartják az orosz parlament katyni nyilatkozatát

 

 

 

Varsóban fontos jelzésnek és áttörésnek tartják az orosz parlament katyni nyilatkozatát

Fontos jelzésnek és áttörésnek tartják Varsóban azt, hogy az orosz parlament alsóháza pénteken nyilatkozatot fogadott el a katyni (katinyi) mészárlásról, elismerve, hogy a tömeggyilkosságot Sztálin és más szovjet vezetők egyenes utasítására követték el.

Grzegorz Schetyna, a lengyel parlament alsóházának, a szejmnek az elnöke úgy fogalmazott, hogy "ez egy jó lépés és fontos jelzés" Dmitrij Medvegyev orosz elnök december 6-i lengyelországi látogatása előtt. A házelnök szerint a nyilatkozat elfogadása után az orosz elnök varsói látogatása jobb légkörben fog lezajlani.
   
Andrzej Halicki, a szejm külügyi bizottságának elnöke áttörésnek nevezte a duma nyilatkozatát. "Örülök annak, hogy egy ilyesfajta megbékélési folyamat és igazságkeresés zajlik (a két ország között)" - mondta Halicki, aki szerint a nyilatkozat az első olyan cselekedet, amely azt bizonyítja, hogy az orosz-lengyel kapcsolatok és tárgyalások őszinték.
   
Jaroslaw Kaczynski, az ellenzéki konzervatív Jog és Igazságosság párt elnöke közölte, hogy ő továbbra is azt szeretné, ha Oroszország bocsánatot kérne, és kártérítést ajánlana fel a hetven évvel ezelőtt történtekért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!