Külföld

2010.12.05. 07:30

Az ausztrál rendőrség is vizsgálatot kezdett a WikiLeaks alapítója ellen

Az ausztrál rendőrség is vizsgálatot indított Julian Assange, a WikiLeaks portál alapítója ellen - jelentette be Kevin Rudd ausztrál külügyminiszter szombaton.

MTI

A vizsgálat célja annak kiderítése, hogy az ausztrál állampolgárságú újságíró megsértette-e hazájának törvényeit, s ha igen, bűnvádi eljárást indítható-e ellene.
   
A Bahrein fővárosában, Manamában egy biztonsági konferencián részt vevő Rudd újságíróknak elmondta, hogy Ausztrália legfőbb ügyésze néhány napja utasította a rendőrséget a vizsgálat lefolytatására.
   
A feltehetően Angliában tartózkodó Assange ellen Svédország kérésére pénteken új nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki az Intepol nemi erőszak, továbbá szexuális zaklatás elkövetésének gyanújával.
   
A 39 éves újságíró - aki híres-hírhedt portálját Svédországban alapította - rendkívül feldühítette az Egyesült Államokat és számos más országot, amelyeket kényelmetlen helyzetbe hozott a most kiszivárogtatott több százezer bizalmas diplomáciai irattal. Az egy hete folyamatosan megjelenő dokumentumok leplezetlen és gyakran kínos pillanatokat okozó bepillantást nyújtanak az Egyesült Államok és szövetségesei külpolitikájába, a diplomáciai kulisszák mögé.
   
Az ausztrál külügyminiszter hangsúlyozta, hogy kormánya egyértelműen elítéli a titkos és bizalmas információkat, valamint az államok közötti diplomáciai levelezést engedély nélkül nyilvánosságra hozók cselekedetét. Arra a kérdésre, hogy a hatóságok fontolgatják-e Assange ausztrál útlevelének visszavonását, annyit mondott, hogy bármilyen intézkedést a rendőrség ajánlásainak alapján tesznek meg.
   
A Sunday Times brit lap értesülései szerint a rendőrség a jövő őrizetbe veszi az ausztrál férfit. Assange ügyvédjein keresztül közölte, hogy nem egyezik bele kiadatásába, s minden jogi eszközt bevetnek a svéd kiadatási kérelem elbuktatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!