Külföld

2010.12.01. 10:54

Osztrák lap jegyzete Paul Lendvairól és a magyar kormányról

Paul Lendvairól és a magyar kormány politikájáról közölt jegyzetet szerdai számában a Die Presse.

MTI

A magyar politika Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt "egyre autoriterebb" lesz. Ez Paul Lendvai publicista mellett az összes európai uniós polgárt is érdekelhetné - szólt a konzervatív osztrák napilap cikkének alcíme.
   
A 81 éves Paul Lendvai hosszú életében sok előre nem látható fordulat volt - írta a lapban rendszeresen publikáló Sibylle Hamann újságíró. De egy dolog - folytatta - állandó volt: Lendvai mindig is "politikailag megbízhatatlan" volt és most is az. "Politikailag megbízhatatlannak" lenni egy újságíró számára megtisztelő cím. De Lendvai régi hazájának jelenleg olyan vezetése van, amely ezt máshogy gondolja - vélekedett a cikkíró.
   
Magyarországon ugyanis "egyetértést" prédikálnak, hallhatóan parancsoló felhanggal. Orbán Viktor miniszterelnök nem elégszik meg a kényelmes kétharmados parlamenti többséggel. "Nem, egy egészen új rendszerre, a +nemzeti egyetértés rendszerére+ van szükség" - írta. A szerző a nemzeti egyetértés nyilatkozatából idéz, miszerint ennek a rendszernek a "munka, haza, család, egészség és rend" oszlopaira kell épülnie, felépítésénél "elszántan, megalkuvást nem ismerve és rendíthetetlenül" kell eljárni.
   
Hamann szerint Lendvai a saját bőrén tapasztalhatta meg, hogy pontosan mit jelent ez, "a magyar nép ellen uszítónak", "hazaárulónak" nevezték. Gyalázkodó, gyakran antiszemita ízű leveleket kap, és nyilvános fellépéseit "jól megszervezett akciók és fenyegetések" kísérik.
   
De hát mit is mondott Lendvai? Hogy Orbán Viktor "zseniális hatalmi politikus", aki "nacionalista, klerikális és baloldali populista frázisok egyvelegét" hajtogatja, hogy a Fidesz szükség szerint közös dolgokat csinál a jobboldali radikálisokkal, hogy kihasználja a zsidókkal és a romákkal szembeni ellenérzéseket és hogy szándékosan gyengíteni akarja a demokratikus intézményeket - írta Hamann.
   
"Mindez meglehetősen közel lehet az igazsághoz. De kimondani nem szabad, főként akkor nem, ha az ember magyar. Újabban ugyanis a jelek szerint minden magyar, bel- és külföldön egyaránt köteles dicshimnuszokat zengeni a kormányról és hangosan felhördülni, ha kritizálják azt." A kulturális minisztériumot beolvasztották a Nemzeti Erőforrás Minisztériumba, a külügyminisztérium "a diplomaták munkáját a +Magyarországnak ártó+ tudósításokra való reagálásuk alapján ítéli meg" - írta.
   
"+Legyen béke, szabadság és egyetértés!"+ Ez veszélyes fenyegetés is lehet" - írta Sibylle Hamann a Die Pressében.

OLDALTÖRÉS: FAZ-recenzió Paul Lendvai új könyvéről

FAZ-recenzió Paul Lendvai új könyvéről

FAZ-recenzió Paul Lendvai új könyvéről

FAZ-recenzió Paul Lendvai új könyvéről

Paul Lendvai éppúgy leszedi a keresztvizet a magyarországi választások veszteseiről, mint a győztesekről - összegzi véleményét a Bécsben élő publicista új könyvéről a Frankfurter Allgemeine Zeitung rovatvezetője.

A német konzervatív újság szerdai számának politikai rovatában közölt recenzió szerzője, Georg Paul Hefty szerint a Mein verspieltes Land címmel egy salzburgi kiadónál megjelent kötetben a 81 éves Lendvai keserűen leszámol azzal a fejlődéssel, amely 1989 óta ment végbe egykori hazájában. A szerző csalódása a könyv minden lapján érződik. Ám ennek a csalódásnak - hangsúlyozza Hefty - alighanem egy öncsalás volt az előzménye: annak feltételezése, hogy a politikai fordulattal együtt jár a tömeges személyi fordulat. Például az, hogy megszűnik az önzés, és az emberek figyelmének középpontjába a közjó kerül, amely egyesít szegényeket és gazdagokat.
   
A könyv aktualitását, sőt pikantériáját Hefty szerint az a fundamentális kritika adja, amellyel Lendvai a jelenlegi miniszterelnököt, Orbán Viktort illeti. A Fidesz elnökét a szerző nyilvánvalóan veszedelmes embernek tartja, véleményének alapja az a tény, hogy Orbán kormánya kétharmados többséggel bír a parlamentben. Ez pedig lehetővé teszi a miniszterelnöknek, hogy legális úton teljesen átformálja az alkotmányt.
   
Az Orbán-rejtély nyitjához két megjegyzéssel jut közelebb Lendvai - írja Hefty. - A publicista valahogyan rossz néven veszi a kormányfőtől, hogy "a javíthatatlan szélsőségesek csoportjának szétverésével és a Jobbik táborából a paktumképes feltörekvők beszippantásával megpróbál légi fölényt" kiharcolni. Holott pontosan ez a Strauss-féle recept a szélsőségesekkel való bánásmódra. Másrészt elismeri Lendvai, hogy a "offenzív-nemzeti és jobboldali konzervatív-klerikális kurzus" nem ütközik ellenállásba a lakosság részéről. Egyúttal a szemükre veti a marakodó szocialistáknak, hogy a miniszterelnök és pártja "baloldali populista és a nemzetközi pénzintézetek ellen irányuló frazeológiája miatt nem is tudják balról előzni a Fideszt". Orbán olyan trükköt talált ki, amely pontosan megfelel a politikailag felőrlődött lakosság széles rétegeinek.
   
Paul Lendvai könyve sok hasznos részlettel szolgál, és mély ismereteket nyújt az olvasónak a magyarokról - összegzi véleményét a FAZ rovatvezetője. - Az olvasó azonban éppen olyan kritikus maradhat, mint amilyen kritikusan szemléli a szerző a mai Magyarországot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!