Külföld

2010.12.05. 22:35

Zsúfoltak az osztrák börtönök, jön az elektronikusan ellenőrzött házi őrizet

A zsúfolt börtönök tehermentesítését várja az elektronikus lábbilincsek alkalmazásától az osztrák igazságügy-minisztérium - hangzott el az osztrák közszolgálati rádióban (ORF) vasárnap.

MTI

A börtönök kihasználtsága közel százszázalékos, de olyan büntetés-végrehajtási intézetek is vannak Ausztriában, amelyek túlzsúfoltak. A minisztérium a szeptember óta, vizsgálati fogság vagy legfeljebb egy évig terjedő jogerős börtönbüntetés esetében kérelmezhető elektronikusan ellenőrzött házi őrizettől reméli a helyzet javulását.
   
Jelenleg a kilencezer férőhely mintegy 96,5 százaléka, vagyis nyolcezer-nyolcszáz "foglalt" a börtönökben. Az elmúlt három hónapban közel hetvenen kaptak lábbilincset elzárás helyett, de a minisztérium 300-500 esetben akarja alkalmazni az új eszközt.
   
Az elektronikus házi őrizet bevezetését vita előzte meg Ausztriában. Egyes szakértők kétségbe vonták, hogy alkalmas-e a vizsgálati fogság felváltására, hiszen azt szökés veszélye esetén rendelik el. A szabályozás szerint a hatóságok minden egyes esetet egyénileg bírálnak el, szexuális bűncselekmény esetén külön szakvélemény alapján döntenek.
   
Szökés veszélyére hivatkozva utasították el az ősszel az egyik legismertebb kérelmező, Helmut Elsner volt bankigazgató kérését is. Elsnert első fokon, nem jogerősen nyolc és fél év börtönbüntetésre ígérték 1,4 milliárd euró értékű csalás, hűtlen kezelés címén, de miután fellebbezett, hivatalosan jelenleg is vizsgálati fogságban van. Elsner vizsgálati fogsága közel négy éve tart, ez idő alatt közel hússzor kérte annak megszüntetését, illetve házi őrizetre való átváltását, mindeddig eredménytelenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!