Külföld

2011.02.13. 10:45

Egyiptom: Kairóban a Tahrír téren megindult a közlekedés

Megindult vasárnap a közlekedés az egyiptomi főváros, Tahrír terén, a Hoszni Mubarak elnököt elűző népfelkelés központjában, a hadsereg ugyanakkor távozásra szólította a területen maradt néhány száz tüntetőt.

MTI

A téren megindult a közlekedés, csupán azon a helyen nincs forgalom, ahol a tüntetői csoport tartózkodik. A tiltakozók száma jelentősen lecsökkent a 18 napig tartó megmozdulásokon tapasztaltakhoz képest.

A téren folytatódott az előző nap megkezdett rendrakás és romeltakarítás. Több száz katona igyekezett kiszorítani a tér központjában lévő sátortáborban maradt tiltakozókat.
   
Mohamed Ibrahim Musztafa Ali, a katonai rendőrség parancsnoka közölte:"Nem szeretnének látni egyetlen ülő tüntetőt sem a téren hétrfőtől". Ezzel egy időben a katonák megkezdték a sátrak elbontását.
   
A reggeli incidens nem tartott sokáig, de a hadsereg fellépése, amihez több tucatnyi katonai rendőr is segítséget nyújtott, megosztotta a tiltakozókat, akik korábban maguk felügyelték a teret. Egyesek azt mondták a katonáknak, hogy követelik jogaikat a téren.
   
Annak ellenére, hogy Hoszni Mubarak távozásával teljesült a tüntetők fő követelése, sokan közölték, addig maradnának a téren, amíg az államfőtől a hatalmat átvevő legfelső katonai tanács - ígéretéhez híven - megteremti az átmenetet a polgári kormányzáshoz és a demokráciához. 
   
A tüntetők a mintegy 30 éve érvényben lévő rendkívüli állapot feloldását, az összes politikai fogoly szabadon engedését, a szabad és tisztességes választások megtartását követelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!