Külföld

2011.02.05. 07:27

Egyiptom: meghalt egy újságíró, aki tüntetésen sebesült meg

Belehalt a tüntetések során szerzett sérülésébe egy egyiptomi újságíró pénteken.

MTI

A 36 éves Ahmed Mohammed Mahmúdot január 29-én lőtte le egy orvlövész. Egy, az al-Ahram közalapítvány által kiadott újságnak dolgozott, s éppen fotókat készített a Tahrír téri kormányellenes tüntetőkről, amikor a végzetes lövés érte. A halálát megelőző négy napban a férfi kómában volt.

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű, New York-i székhelyű szervezet közlése szerint az újságírók közül Ahmed Mohammed Mahmúd volt az egyiptomi tüntetéssorozat első halálos áldozata. 

A hét eleje óta megsokszorozódtak az egyiptomi és külföldi újságírókat érő atrocitások. A CPJ adatai szerint egy hét leforgása alatt 101 esetben ért közvetlen támadás újságírókat vagy irodáikat, ebből tíz eset az utóbbi egy nap során történt. Az Újságírók Határok Nélkül nevű nemzetközi Szervezet legalább 60 újságíró elleni támadásról tud. 

Mohammed Abdel-Dajem, a CPJ közel-keleti és észak-afrikai koordinátora megdöbbentőnek nevezte, hogy az egyiptomi kormány civil ruhás rendőröket és saját híveit uszítja az újságírókra. 

Az egyiptomi tájékoztatási minisztérium hamisnak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint a kormány irányítja a háttérből a külföldi újságírók elleni támadásokat. Pénteken kiadott közleményében a tárca hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlan az erőszak, irányuljon az újságírók vagy bárki ellen. "A nemzetközi média mindig szívesen látott vendég volt és marad is Egyiptomban. Jelenleg több mint ezer külföldi újságíró tartózkodik az országban" - áll a közleményben. 

Az egyiptomi biztonsági erők pénteken letartóztatták az al-Dzsazíra katari székhelyű hírtelevízió két újságíróját. Előzőleg ismeretlenek behatoltak az al-Dzsazíra kairói irodájába, felgyújtották és megrongálták a berendezést. Az egyiptomi hatóságok a múlt héten bezárták az al-Dzsazíra kairói irodáját, bevonták riportereinek működési engedélyét.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) pénteken leszögezte, hogy az újságírók elleni támadások elfogadhatatlan támadást jelentenek a tájékozódáshoz való jog ellen. A szervezet nyugtalanítónak minősítette az internet- és a mobilszolgáltatás korlátozását is. Egyúttal felszólított minden egyiptomit, hogy tartsa tiszteletben a szólás és véleménynyilvánítás szabadságát.

Az Amnesty International és a Human Rights Watch pénteken felszólította az egyiptomi hatóságokat, hogy azonnal engedje szabadon munkatársait. A két nemzetközi emberjogi szervezet közlése szerint három alkalmazottjukat, hét egyiptomi emberjogi aktivistát, egy francia újságírót, egy portugált és kilenc ügyvédet csütörtökön hurcolt el a katonai rendőrség. Hollétükről azóta sem tudni semmit.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!