Külföld

2011.02.19. 13:25

Elmérgesedő helyzet Jemenben: tüzet nyitottak a tüntetőkre

A jemeni rohamrendőrség agyonlőtt egy tüntetőt, öt másikat pedig megsebesített szombaton, amikor a fővárosban, Szanaában rátámadt egy többezres demonstrációra.

MTI

A tiltakozók kora reggel a szanaai egyetemről az igazságügyi minisztérium elé vonultak, a rezsim távozását követelő jelszavakat skandálva.
   
A rohamrendőrök, civilruhás emberek támogatásával rátámadtak a menetre, tüzet nyitva a tüntetőkre, és kövekkel dobálva őket, akik ugyancsak kőzáporral válaszoltak. A fővárosban először volt halálos áldozata a múlt hét végén kezdődött tüntetéseknek, amelyekben az egyetem diákjai Ali Abdalláh Száleh elnök távozását követelik.
   
A brit és a francia hírügynökség helyszíni tudósítása szerint a minden eddiginél hevesebb összecsapás az egyetemi campusnál alakult ki, ahol a rezsim híveinek mintegy ezerfős tömege megpróbálta rohammal bevenni a tiltakozó diákok által elfoglalt egyetemi negyedet. A kormány hívei, köztük a lojális törzsek fegyveres tagjai gumibotokkal, furkósbotokkal és kövekkel támadtak és lövéseket is leadtak a diákokra, akik kőzáporral válaszoltak, és visszaverték az ostromot.
A dél-jemeni Áden kikötővárosában - ahol a sokkal hevesebb összecsapásoknak szerda óta kilenc halálos áldozata volt - ezzel szemben szombatra eltűntek az utcákról a biztonsági erők, ami a város teljes káoszba süllyedésével fenyeget. Helyiek szerint nagyobb csoportok kormányépületeket fosztanak ki és gyújtanak fel.
   
A jemeni tüntetők és a rendfenntartó erők összecsapásaiban az elmúlt kilenc napban több mint 150-en sebesültek meg.
   
Barack Obama amerikai elnök pénteken külön nyilatkozatban ítélte el a bahreini, líbiai és jemeni tüntetők ellen alkalmazott hatósági erőszakot.
   
A tiltakozások nyomására a 32 éve hatalmon lévő jemeni elnök a héten azt ígérte, hogy elhalasztja az áprilisban esedékes parlamenti választást, és nem indul a két év múlva rendezendő elnökválasztáson. Azt is mondta, hogy hajlandó felújítani a párbeszédet a reformokról. Az ellenzéki pártkoalíció vezetője, Muhammad Abdel Malek al-Mutavakil össznemzeti konferencia megtartását javasolta a békés hatalomátadás menetének kidolgozására. Az elnökhöz hű vallási vezetők pedig egységkormány alakítását szorgalmazták, de úgy vélték, hogy az államfő leváltása nem szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!